Yüksek sesli kulaklık kullanımı işitme kaybına neden olabilir

Ankara Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği Eğitim Ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Aydın Acar, "bir Çalişmaya Göre, 6 İla 19 Yaş Arasındaki Kesimde Yüzde 12,5 Oranında Özellikle Yüksek Volümde Kulaklık Kullanmaya Bağlı İşitme Kaybı Gelişmekte” Dedi.

Yüksek sesli kulaklık kullanımı işitme kaybına neden olabilir

Ankara Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği Eğitim Ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Aydın Acar, "bir Çalişmaya Göre, 6 İla 19 Yaş Arasındaki Kesimde Yüzde 12,5 Oranında Özellikle Yüksek Volümde Kulaklık Kullanmaya Bağlı İşitme Kaybı Gelişmekte” Dedi.

03 Mart 2020 Salı 17:33
Yüksek sesli kulaklık kullanımı işitme kaybına neden olabilir

Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği Eğitim ve İdari sorumlusu Prof. Dr. Aydın Acar, ’’3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Bir çalışmaya göre, 6 ila 19 yaş arasındaki kesimde yüzde 12,5 oranında özellikle yüksek volümde kulaklık kullanmaya bağlı işitme kaybı gelişmekte” dedi.

Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği Eğitim ve İdari sorumlusu Prof. Dr. Aydın Acar, ’’3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’’ dolayısıyla bir açıklama yaptı. İşitmenin önemine değinen Prof. Dr. Acar, gençlerde ve ergenlerde hayatın en sağlıklı döneminde işitme kaybı görülmeye başlandığını belirterek, “Bu durumun önemli sebeplerinden birinin kulaklıkla yüksek sesli müzik dinleme ile alakalı olduğunu sanıyoruz. Bir çalışmaya göre, 6 ila 19 yaş arasındaki kesimde yüzde 12,5 oranında özellikle yüksek volümde kulaklık kullanmaya bağlı işitme kaybı gelişmekte” dedi.

Prof. Dr. Aydın Acar, işitmenin ve konuşmanın en önemli iletişim yolu olduğunu ifade ederek, insanların iletişim olmadan yaşayamadıklarını ve bu iletişimi sağlayan en önemli organın kulak olduğunu söyledi. Çevresi ile konuşup anlaşamayan kişilerin zamanla depresyon ve yalnızlığa itilmekte olduğuna dikkati çeken Prof. Acar, bu durumun sadece yaşlılarda değil, çocuk ve gençlerde de geçerli olduğunu belirtti.

Teknolojinin sağlığa etkilerinden de bahseden Prof. Dr. Acar şöyle devam etti:

“Uzayan insan ömrüne karşın çok daha fazla ses kulaklarımızın erken yaşlanmasına ve yarınlarda herkesin işitme kaybına maruz kalmasına yol açacak. İç kulak insan doğduğu anda ortamdaki seslerden dolayı hücrelerini kaybetmeye başlar, yani insan kulağı doğduğu andan itibaren yaşlanmaya başlar. Gençlerde ve ergenlerde hayatın en sağlıklı döneminde neden işitme kaybı görmeye başladık? Bu durumun önemli sebeplerinden birinin kulaklıkla yüksek sesli müzik dinleme ile alakalı olduğunu sanıyoruz. Bir çalışmaya göre, 6 ila 19 yaş arasındaki kesimde yüzde 12,5 oranında özellikle yüksek volümde kulaklık kullanmaya bağlı işitme kaybı gelişmekte. Yeni teknoloji ile her gün binlerce müzik indirmek mümkün. Eski kaset çalar walkman’ler ile karşılaştırıldığında daha uzun dinleme süreleri söz konusu. Yüksek kaliteli kulaklıklar veya kulak üstü cihazlar, 60/60 kuralı (60 dakikadan uzun dinleme, maksimum volümü yüzde 60 olarak ayarla), kulaklıklar ile uykuya dalmama, yüksek sesli ortamlarda kulakları tıkama alınabilecek önlemlerden bazıları.”

Yeni doğanlara tarama

Prof. Dr. Aydın Acar, sosyal ve psikolojik gelişme gibi hususlar için sağlıklı işitmenin çok önemli olduğuna işaret ederek, "2004 yılında Sağlık Bakanlığının öncülüğünde başlatılan yeni doğan işitme taraması protokolü uygulamasının geldiği noktada bugün ülkemizde yeni doğan bebeklerin yüzde 98’i işitme taramasından geçmektedir. Bu oran, dünyada refah seviyesi çok daha iyi olan pek çok ülkeden çok daha iyidir. Böylece işitme kaybı tanısı konulan bebeklerin koklear implanta, beyin sapı implantına kadar giden farklı tedavi veya rehabilitasyon uygulamalarından yararlanıp işitme ve dolayısıyla konuşma engelli bireyler olmalarının önüne geçilebiliyor. Bu noktada unutulmaması gereken husus, konuşma engelinin işitme engelinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor olmasıdır” açıklamasında bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81