Topuk dikeni uzun mesafe koşucular, dans, bale, aerobik gibi aktivitelerle uğraşan kişiler arasında oldukça yaygındır. Bunun yanı sıra diyabet, obezite, gebelik ve çeşitli romatizmal hastalıklar gibi risk faktörleri de topuk dikeni riskini tetikler. Topuk dikeninin belirtilerini sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…
TOPUK DİKENİ NEDİR?
Topuk kemiği ile tabandaki çukur arasında kemik benzeri kalsiyumun birikmesi sonucunda oluşan topuk dikeni, genellikle topuğun ön kısmında başlar ve ayağın diğer kısımlarını da etkiler. Yaklaşık 0,5 cm boyutundadır. Bu nedenle her zaman çıplak gözle görülmeyebilir. Eğer röntgende de görülmezse durum “topuk dikeni sendromu” olarak adlandırılır.
TOPUK DİKENİ BELİRTİLERİ NELERDİR?Topuk dikeninin belirtileri arasında; dinlenme sonucu bile geçmeyen topuk ağrı, sabahları ayak tabanında ağrı veya dinlenmeye rağmen ilk adımlarda şiddetli ağrı, aşil tendonunda ve baldırlarda hassasiyet, topukta şişlik, ayaklarda uyuşma, karıncalanma, ayağın topuk veya kemerinde ağrı, hassasiyet ve yanma, ayak tabanının ani gerilmesi ile ağrı; parmak uçlarına basmakta veya merdivenleri çıkmakta zorluk çekme bulunmaktadır.
TOPUK DİKENİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Topuk dikeni tedavisi için öncelikle yapılması gereken dinlenmek ve hayat tarzında değişikliğe gitmek. Tedavide ilaç, ortopedik tabanlık, fizik tedavi ve egzersizler büyük oranda iyileşme sağlamaktadır. Hastanın durumuna göre iltihaplanan bölge ya da topuk dikeni ameliyatla alınabilir.