Oruç tutmak, beslenme şekline dikkat edilerek sağlıklı ve vücudun dinlenmesini sağlayan bir ibadettir. Müslümanlar için farz olan bu ibadeti yerine getirebilmek için belirli kurallara uymak gerekir ve beslenmeye dikkat edilmelidir. Oruç tutarken kimlerin hangi kurallara uyması gerektiğini ve nasıl beslenmeleri gerektiğini bir araya getirdik. İşte detaylar…
RAMAZAN AYINDA KİMLER NELERE DİKKAT ETMELİ ?
Hipoglisemi (düşük kan şekeri) şikayetiniz varsa; sahurda bir orta boy haşlanmış patates yiyebilirsiniz. Siyah kuru üzüm (2 yemek kaşığı) veya hurma (2-3 adet) veya kuru kayısı (2-3 adet), veya kuru incir (1-2 adet) iyi bir seçim olacaktır.
Yüksek kolesterol şikayetiniz varsa; Yüksek kolesterolü ve trigliseriti düşürücü etkiye sahip olan, protein bakımından da oldukça zengin bir besin olması nedeniyle, yeşil mercimeği iftarda rahatlıkla yiyebilirsiniz. Örneğin; 1 porsiyon yeşil mercimekli domatesli bulgur pilavı veya 1 porsiyon yeşil mercimek çorbası veya 1 porsiyon taze sebzelerle hazırlanmış yeşil mercimek salatası yiyebilirsiniz.Kalp ve damar hastalıklarını şikayetiniz varsa ; Eğer sigara kullanıyorsanız, iftardan sonra çok fazla sigara içmeniz vücudunuza aniden nikotin yüklemesine neden olacağı için kalp ve damar hastalıklarının tetiklenmesine neden olacaktır.
Romatoid Artrit şikayetiniz varsa; Romatoid Artriti olan hastaların tuz, sigara, beyaz ekmek, şeker içeren besinleri tüketmemeleri, bunun yerine tuzsuz ya da az tuzlu besinler, tam buğday, çavdar ekmeği veya kepek ekmeği tüketmeleri, sigaradan uzak durmaları önerilir.
Kansızlık şikayetiniz varsa; Anemi yani kansızlık sorunu yaşayan hastaların kepekli ekmek ve kepekli undan yapılmış besinler tüketmemesi, bunun yerine tam buğday, çavdar ekmeği tüketmeleri önerilmektedir. Et, etli sebze yemeklerinin yanında C vitamini yönünden zengin besinler (limonlu, bol yeşillikli, maydanoz, salatalık, domates, sivri biber vb. ile hazırlanmış salata) tüketilmesi gerekir.
Demir eksikliği şikayetiniz varsa; Vücudumuzdaki demirin emilimi ve vücutta kullanılması açısından, yemeklerden sonra bitki çayları tüketilmesi, çay, kahve tüketimi ise yemeklerden en az bir saat sonra, şekersiz ve açık olarak, tercih etmelisiniz.