Kategoriler

Haber Alanya

BİTKİ ÇAYLARI VE FAYDALARI

Kış aylarının en çok tercih edilen içeceklerinden olan bitki çayları yeterli ve dengeli beslenmeye destek olmaktadır. En sık bağışıklığı güçlendirmek, ödem atmak, zayıflamaya yardımcı olmak veya gribal enfeksiyon semptomlarını azaltmak için kullanılmaktadır. Bu faydalara ek olarak birçoğunda antiinflamatuar (iltihap önleyici) ve anti kanserojen etkileri de bulunmaktadır. İçerdiği flavonoidler ve fitokimyasallar ile vücut direncini artırıp kış aylarının sağlıklı geçirilmesini sağlar. Doğanın sunduğu faydalı bitki çaylarından bazıları şunlardır:

ADA ÇAYI: Antiseptik özelliğinden dolayı diş eti, damak, ağız ve boğaz iltihaplarında gargara şeklinde etkilidir. Taşıdığı uçucu bileşiklerden dolayı solunum sistemini rahatlatır. Antispazmodik (kasılma çözücü) etkisinden dolayı adet sancılarının ve mide kramplarının rahatlamasında yardımcıdır. Adaçayı terlemeyi bastırır bu nedenle gece terlemesi, sıcak basması ve menopoz dönemi belirtilerini hafifletmede yararlıdır.

Dikkat: Hamilelik ve emziklilik döneminde çok kullanılmamalıdır. Kan basıncını etkileyebilir.

PAPATYA ÇAYI: Grip, nezle gibi hastalıklara karşı etkilidir. Antiinflamatuar (iltihap önleyici) maddeler içerir. Cildi güzelleştirir. Uykusuzluğa iyi gelir. Anksiyeteyi azaltır. Sakinleştirir. Kasları gevşetir ve krampları azaltır. Baş ağrısını önler. Şişkinliği azaltır.

Dikkat: Epilepsi hastalarında, hamilelik ve emzirme döneminde fazla tüketilmemelidir. Bazı kişilerde alerjiye neden olabilmektedir.

IHLAMUR ÇAYI: Kan dolaşımını düzenleyen ıhlamur çiçeğinin yatıştırıcı özelliği vardır. Öksürük durumunda bağışıklık sisteminizi güçlendirerek grip ve soğuk algınlığına karşı korur. Boğaz tahrişini azaltır. Göğüs yumuşatıcı, rahatlatıcı, balgam söktürücü ve terletici etkilere sahiptir. Ihlamur böbrekleri yormadan vücutta biriken ödemin atılmasını sağlar.

Dikkat: Kaynatılmaması gerekir. Sıcak suda demlenerek hazırlanmalıdır.

REZENE ÇAYI :Uçucu yağları düz kaslarda meydana gelen spazmları giderici olarak kullanılır. Bronşlardaki salgıları artırmada ve iltihap gidermede etkilidir. Gaz söktürücü ve süt artırıcıdır. Mide ve bağırsak hareketlerini artırır. Hayat akışını olumsuz etkileyen kronik kabızlık durumunda her yaşta güvenle kullanılabilecek bir metabolizma destekçisidir.

Dikkat:Laksatif etkisi sebebiyle günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir.

MELİSA ÇAYI: Sakinleştirici, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sahiptir. Huzursuzluk ve uyku sorunlarını giderir. Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetleri azaltır. Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende de faydalıdır. Uykusuzluk durumunda yatmadan 1 saat önce melisa çayını tercih etmeniz size yardımcı olacaktır.

TAZE ZENCEFİL ÇAYI : Mide bulantısına, migren ağrılarına iyi gelir. Soğuk algınlığı, grip, baş ve boğaz ağrısı ile regl dönemi kramplarda etkilidir. İştahı dengeler, kas yorgunluğunu azaltır.

Dikkat: 2 yaş altı çocuklara, kanama bozukluğu veya kan sulandırıcı ilaç kullananlara önerilmez.

KUŞBURNU ÇAYI: Kuşburnu meyvesi C vitamininden zengindir. C vitamini demir emilimini artırır ve kansızlığa karşı korur. Antioksidan aktivitesi güçlüdür ve kanser önleyicidir. Bağışıklığı güçlendirir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korur. Kan kolesterolünü düşürür.

Dikkat: Hamilelik döneminde ve böbrek taşı olan hastaların çok tercih etmemesi önerilir.

KEKİK ÇAYI: Antioksidan maddeler içerir. Kanser önleyicidir. Bağışıklığı güçlendirir. Vücuttaki iltihabı ve enfeksiyonu azaltır. Toksin atmaya yardımcı olur. Ağrı azaltıcı etkisi bulunur.

Dikkat: Kaynatılmamalı  sıcak suda yaklaşık 5 dk demlenmelidir. Hamilelik döneminde, böbrek hastaları veya kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda olumsuz etki yapabilmektedir.

                                                                                                                                         Diyetisyen Merve KODAL

Yorumlar