Ramazan ayında koronavirüse karşı bu besinleri tüketin

Koronavirüsünün etkileri Ramazan ayında da devam ederken oruç tutan herkes bağışıklık sistemini güçlendirecek besinleri tüketmeye çalışıyor. Peki, salgın ve Ramazan’ın devam ettiği bu süreçte hangi besinleri tüketmek gerekir? Bağışıklığı güçlendiren besinler hangileridir? İşte detaylar…

Ramazan ayında koronavirüse karşı bu besinleri tüketin

Koronavirüsünün etkileri Ramazan ayında da devam ederken oruç tutan herkes bağışıklık sistemini güçlendirecek besinleri tüketmeye çalışıyor. Peki, salgın ve Ramazan’ın devam ettiği bu süreçte hangi besinleri tüketmek gerekir? Bağışıklığı güçlendiren besinler hangileridir? İşte detaylar…

08 Mayıs 2020 Cuma 16:28
Ramazan ayında koronavirüse karşı bu besinleri tüketin

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Ramazan’da çilek, yabanmersini, kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi yüksek antioksidan içeriğe sahip olan kırmızı renkli meyve ve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabiliriz,” dedi.

BAKLAGİLLER TOK TUTUYOR

Ramazan ayında tok tutan ve susuzluğu önleyen besinler konusundan önemli bilgilendirmelerde bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, açlığa ve susuzluğa karşı vücudun dayanıklılığını artıran besinlerin daha çok kuru fasulye, nohut, mercimek gibi tahıl grubunda yer alan gıdalar olduğunu ifade ederek “Bu gıdalar hem sindirim sırasında vücudun daha az su harcamasını sağlar hem de daha önceden aldığımız mide ve bağırsakta depolanan suyun korunmasına yardımcı olurlar.

Tahılların sindirimi uzun sürdüğü için kan şekerinin aniden yükselmesine de sebep olmazlar.

Tokluk süresini uzatmak için bir diğer önemli nokta ise ekmek seçiminde tercihin tam tahıllı ekmeklerden yana olmasındadır,” dedi.

BAHARATLAR SUSUSZLUĞA NEDEN OLUYOR

Ramazan ayında iftarda ya da sahurda aşırı yağlı, baharatlı, tuzlu ve şekerli gıdalar tüketmenin susuzluğa neden olacağının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Baharatların fazla tüketilmesi metabolizmayı hızlandırdığı için susuzluğa da yol açacaktır.

Bu nedenle uzun süren susuzluk dönemini daha rahat atlatabilmek için baharat kullanımını kısıtlamakta fayda var.

Başta sucuk olmak üzere; salam, sosis gibi şarküteri ürünleri de içeriklerindeki baharat ve tuz oranlarından dolayı tüketimine dikkat edilmesi gereken gıdalardır,” açıklamasında bulundu.

"ÇAY KAHVE TÜKETİMİNE DİKKAT"

Yağlı besinlerin tüketiminde de vücudun su ihtiyacının artacağını sözlerine ekleyen Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“2 bardak fazla su içerim oruç süresince beni idare eder diye düşünebilirsiniz ama yağlı besinler tükettiğinizde vücut bu suyu yediğiniz yiyecekleri sindirmek için hızlıca harcayacak ve suya olan ihtiyacınız da günün erken saatlerinde ortaya çıkacaktır.

Bunun dışında çay ve kahve gibi idrar sökücü etkisi olan içeceklerin tüketimine dikkat edilmesi de susuzluğun önlemesine yardımcı olacaktır.”

KAN ŞEKERİ DALGALANMASINI ÖNLEYİN

Ramazan ayında oluşturduğunuz beslenme düzenininde kan şekeri dalgalanmalarının önlenmesinin önemli olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Taşkale şunları söyledi:

“Kan şekeri dalgalanmasını önlemek için en önemli nokta, hamur işleri ve tatlı gibi karbonhidratların ve saf şeker tüketiminin kısıtlanmasıdır.

Hamur işlerini hiç tüketmemek bazı kişilerin doğasına uygun olmayabilir fakat bu gıdaların tüketiminde miktar ve orana mutlaka dikkat edilmelidir.

Ekmek tüketilecekse, tam buğday ve çavdar ekmeklerinin tercih edilmesi önerilir.

Miktar olarak ise yaşınız cinsiyetiniz ve hareketlilik durumunuza göre avuç içi büyüklüğünde 1 veya 2 dilim tam tahıl ekmeği veya eşdeğeri kek, börek veya simit tüketilebilir.

Öğünlerde sebze yemeklerine ağırlık verilmelidir. Şeker oranı düşük olduğu için hem posa değeri hem de vitamin ve mineral değeri yüksek olan yeşil veya kırmızı yapraklı sebzelerin her türlüsü mevsimine göre uygun şekilde tüketilmelidir.

Pırasa, ıspanak, enginar, kuşkonmaz, taze kabak, taze fasulye faydaları bu yönde bilinen zeytinyağlısından etlisine kadar geniş yelpazede kullanılan sebzelerdir.

Yemeklerde zeytinyağı, ayçiçek yağı ve mısırözü yağı gibi kolay sindirilebilir yağların kullanılmasını tavsiye ediyorum.

Ayrıca Omega-3 yağ asidi ihtiyacı için diyetimizde haftada 2 gün için 200 gram balığın porsiyonlar halinde yer alması gerekir.”

COVID-19’A KARŞI KIRMIZI SEBZE VE MEYVELER TÜKETİN

Coronavirüse karşı antioksidan içeriği yüksek olan renkli sebze ve meyveler tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Çilek, yabanmersini, taze kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi kırmızı renkli meyve sebzeler, maydanoz, yeşilbiber, roka gibi yeşil yapraklı tüm sebzeler, sarımsak soğan gibi antioksidan içeriği yüksek gıdalar tüketilebilir.

Ceviz bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki gösteren besinlerden biridir. Haftada 2-3 kez günde 3-4 ceviz yenilebilir,” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81