Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) her geçen gün bünyesine kattığı teknoloji ve yeniliklerle öğrencilerine yönelik hizmet kalitesini en üst seviyelere çıkarmaya devam ediyor. 52 binin üzerinde basılı kitap, 31 binin üzerinde elektronik kitap, tez, makale gibi toplamda 88 bin 161 eserlerle öğrencilerine eşsiz bir bilgi hazinesi hizmeti sunan ALKÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesinde dezavantajlı öğrencilerin kütüphane olanaklarından tam faydalanabilmesi için cihaz ve program eklemeleri yapılarak olanaklar genişletildi. Özellikle görme engelli bireyler için bilgisayar kullanımı ve belge incelemelerini kolaylıkla yapabilmeleri için iki program ve iki cihaz hizmete girdi.
Özellikle bilgi kaynaklarını kullanma aşamasında daha fazla desteğe ihtiyaç duyan görme engelli öğrencilere yönelik güncel teknolojilerinin takip edildiği kütüphanede görme engellilerin bilgisayarlarda daha rahat belge okumaları sağlandı. Bu bağlamda kullanabilmeleri için özel olarak geliştirilmiş ZoomText ve Jaws For Windows programları görme engelli öğrenciler için tüm bilgisayarlarda hizmete girdi. Ayrıca görme engellilerin bilgisayar kullanımını daha kolaylaştırmak için Topaz ve Pearl cihazları bilgisayarlara yerleştirildi. Görme engelli kullanıcılar, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle birlikte Millî Kütüphanenin bir çalışması olan ve içerisinde sesli kitaplardan oluşan büyük bir koleksiyonu barındıran “Konuşan Kitaplık” sistemine de erişebiliyorlar. Bunun yanında Engelsiz Kütüphane Birimindeki bilgisayarlara da kısa yol eklenerek bu hizmet engelli kullanıcıların erişimine sunuldu. Bunların yanında otomatik kitap ödünç-iade cihazı (Self-Check) fiziksel engellilerin tekerlekli sandalye ile kullanılabiliyor. Ayrıca kütüphanedeki asansörler, engelli geçişine ve tekerlekli sandalye geçişine uygun tasarlanırken lavabolar da engelli kullanımına uygun olarak yerleştirildi.GETEM ÜYESİ KÜTÜPHANE
Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi tüm bu özelliklerin yanında binlerce sesli elektronik kitap, radyo tiyatrosu, sesli betimlemeli film ve podcast bulunan Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) üyesi olarak hizmet veriyor.