Kayak yapmadan önce ve sonrası için neler yapılması gerektiğini inceleyelim.
İnsanların pek çok aktivitede bulunacakları gibi kayak yapmak içinde yılın belirli zamanlarını sabırsızlıkla beklemekteler. Özellikle okulların tatil olacağı zamanlar çocukları için de iyi bir eğlence fırsatı doğacağını düşünerek kayak yapmaya gitmekteler. Ancak bununla birlikte keyif çıkarmanın yanı sıra olası kazaları engellemek için dikkat edilmesi gereken durumlar var olabilmekte. Uzmanlar, olası durumlarda karşılaşılabilecek olan kazalar için önlemlerde bulundu.
Yılın ilk dönemlerinde ülkemizde kayak yaparken dikkat edilmesi gerekenler ve en ucuz uçak bileti ile gideceğiniz rotalar merak uyandırıyor. Kış mevsimine denk gelen tatil kayak yapmaya da fırsat doğuruyor. Kayakta uzman olmayan kişiler, önlemsiz kayak yapmaya çalıştıklarında kaza geliyorum diyor. Eğlenceli tatil bir anda kabusa dönüşüyor. Kayak yapılan yerde engebeli yerlere özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kişisel ve Çevresel Faktörlere Dikkat
Kayağa başlamadan önce kayak malzemelerinin dayanıklılığı ve kaliteli olması önem arz ediyor. Herhangi bir kayak takımının sorunlu olması, kayak severleri yarı yolda bırakabilir. Yarı yolda bırakmakla da kalmayıp sakatlanma olasılığını arttırmaktadır. Kişisel arasında ise yorgunluk, cinsiyet, yaş, psikolojik sorunlar, aşırı istek, riski kabullenme gibi durumlar yatmakta.Çevresel faktörler olarak zemin,engebeli kısımlar,yetersiz ve kalitesiz malzeme kullanımı da çevresel faktörler arasında söylenebilir.Kayak için kullanılacak ekipmanları kişiler kendi vücut ağırlığınca seçmeleri tavsiye edilmekte. Özel yapılmış gor-teks kumaşlar tercih edilenler arasında bulundurulmalıdır.
Isınmadan kayak yapmayın!
Kayak yapmadan önce vücudu ısındırmak en önemli aktiviteler arasında yer almakta. Vücut ısındırılarak olası bir sakatlanma durumunda tehlikeyi en aza indirgeyen durumlar vücudu önceden ısındırmakla alakalıdır. Kaslar önceden ısındırılıp esnek hareketlere hazır hale getirilir. Her spor aktivitesinde de önce vücut ısındırıcı egzersiz hareketler yapılmakta.Isınma hareketlerinden sonra vücut da hafif ağrılar olup sonradan geçiyor.Fakat kayak yaparken yaralanmanız esnasında önceden yapmış olduğunuz egzersizler sizin ağrılarınızı hafif hissetmenizi sağlayacaktır.Uzmanlar, ısınma hareketlerinin mutlaka yapılması gerektiğini ve çocukların bir profesyonel hoca tarafından hareketlerin gösterilmesini tavsiye ediyor.Yaralanan kişinin vücudun da kırık olacağı düşünüldüğü takdirde yerinden oynatılmaması önemli bir durum olmakta.
Profesyonel Yardım Gelene Kadar Bekleyin
Kaza geçiren kişiye ilk müdahalenin yapılması için profesyonel bir ekip gelene kadar beklenmeli aksi taktirde kişinin yarası veya kırığı daha da zedelenmekte olup daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.Sakatlanan yerin sabit tutulmasını öneren uzmanlar sakatlanma şekline göre yapılacak olanları şu şekilde sıralıyor
- Soğuk tedavisinde kanamayı ve enflamasyonu kontrol altında tutmak gerekiyor.
- Kas yırtıklarında olası masaj veya egzersiz hareketlerinden kaçınılması gerektiğini vurguluyor
- Son olarak da en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekiyor. Gidene kadar da soğuk uygulamasını yapmaya devam etmeleri vurgulanıyor.
Yaralanmaların Önlenmesi İçin Yapılması Gerekenler
- Alkol aldıktan sonra kayak yapmaya çıkılmamalı.
- Kayak ekipmanları tam şekilde alınıp kullanılmalı.
- Kayak gözlüğü mutlaka takılmalı.
- Kendi vücut ağırlığınıza göre vücut elbiseleri ve ekipmanları seçilmeli.
- Kayak yaparken dizler hep bükük olmalı.
- Olası bir çarpışma durumunda kayak mesafenizi yanınızdaki veya önünüzdeki kişi göre ayarlamalısınız.
- Hareketlerinize engel olmayacak kıyafetler seçilmeli.
- Tecrübenize göre kayak ekipmanları seçilmeli.
- Düştükten sonra yerden kalkmaya çalışmamalısınız.
- Kayak boyuna kişinin kendi fiziksel özelliklerine göre
dikkat edilmeli.
- Kayak yaparken çevrenizde bulunan uyarı levhalarına mutlaka dikkat edilmeli.
Bu yazı en uygun uçak bileti almayı vaad eden Biletmar tarafından hazırlanmıştır.