Kategoriler

Haber Alanya

ALKÜ'den gıda ambalajında yeni buluş

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerinden Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sinan Uzunlu ile Makine Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Fatih Darıcık'ın çalışmaları sonucu ortaya çıkan “Üç Boyutlu Yazıcı ile Üretilmiş Aktif Gıda Ambalajı ve Üretim Yöntemi” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından uluslararası patent tescili aldı. 


Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) akademisyenleri ve öğrencileri tarafından yapılan buluşlara bir yenisi daha eklendi. ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerinden Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sinan Uzunlu ile Makine Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Fatih Darıcık'ın buluş sahibi olarak yer aldığı çalışma, ALKÜ adına Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından uluslararası patent tescili aldı. “Üç Boyutlu Yazıcı ile Üretilmiş Aktif Gıda Ambalajı ve Üretim Yöntemi” isimli buluş, gıda ambalajlamada kullanılmak üzere 3D yazıcı kullanılarak aktif ambalaj yapımı yöntemi ile katkı maddesinin gıda maddesi yerine ambalajın cidarlarına katılmasını mümkün kılan bir yöntem oldu. Bu yöntemle, gıdanın muhafazasını sağlayan gıda ambalajı buluşu gerçekleşti. 


ULUSLARARASI PATENT ALMAYA HAK KAZANDI
Gıda ambalajını detaylarıyla anlatan Doç. Dr. Sinan Uzunlu, “Bu projemizle aktif gıda ambalajı yaptık. Normal bir gıda ambalajından farklı olarak gıdanın raf ömrü süresi boyunca gıdanın muhafaza edilebilirliğini geliştiriyor. Gıdaların üretiminde izin verilen katkı maddeleri gıdanın içine değil, ambalajın içerisine tasarladığımız ‘cidar’ denilen bölümüne koyuyoruz. Katkı maddesinin gıdanın içerisine koyulması değil de katkı maddesinin ambalajın 5 farklı düzlemde ilave edilmesi ve depolandığı süre içerisinde aktivite göstermesini ortaya koyuyoruz. Bu yüzden, bu yöntem düşünülerek yapılan ambalaj çalışmamız uluslararası patent almaya hak kazandı. Projemizin desteklenmesinde emeği geçen başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan ve ALKÜ ailesine teşekkür ederiz.” dedi.  


İLK DENEME AŞURE OLDU 
Yapılan gıda ambalajının denenmesi yüksek lisans öğrencisi Evrim Aktürk’ün de yer aldığı aşure tatlısı üzerinde denendi. Ambalaja konulan aşureyle birlikte ambalajın cidar bölümüne tarçın yağı eklendi. Tarçın yağının gıda ambalajına eklenmesiyle vakumlanan aşure 14 gün süreyle muhafaza edildi. Antimikrobiyal aktivenin gösterildiği çalışma yüksek lisans öğrencisi Evrim Aktürk’ün tez çalışması olarak ALKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) tarafından desteklendi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Alanya
29 Kez Görüntülendi.
Alanya'da açık otopsi işlemleri başladı
Asayiş
8 Kez Görüntülendi.
Kurallarla uymayan motosiklet sürücülerine ceza yağdı
Güncel
13 Kez Görüntülendi.
Alman kadın Alanya’da Müslüman oldu
Gündem
15 Kez Görüntülendi.
Tavlı: “Otopsi işlemleri artık Alanya’da yapılacak
Alanya
16 Kez Görüntülendi.
Alanya’da 2024’te nikah sayısı bir anda düştü
Genel
11 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Ürkmezer’den şehit ailesine yeni yıl ziyareti
Antalya
14 Kez Görüntülendi.
Alanya Türkler’deki yeni Hal yolu genişletiliyor
Antalya
11 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir’den Taşatan yolunda tuzlama ve asfalt çalışması
Alanya
10 Kez Görüntülendi.
Milli sporcu Razgatlıoğlu’dan Başkan Özçelik’e ziyaret
Sağlık
15 Kez Görüntülendi.
Alanya’da Ameliyat hemşireliği programı ilk mezunlarını verdi