Kategoriler

Haber Alanya

Alanya’nın Kültürel Mirasının mobil uygulaması çıktı

Alanya, çoğu hemşerimizin, şehre sonradan yerleşen yeni Alanyalıların ya da tatil için burayı seçenlerin bildiğinden çok daha köklü bir geçmişe ve zengin bir kültürel mirasa sahip… Ve şimdi bu kültürel miras hakkında doyurucu ve güvenilir bilgilere ulaşmak çok daha kolay. Çünkü Alanya Üniversitesi tarafından geliştirilen ve herkesin cep telefonuna ücretsiz olarak indirebileceği Palimpsest Cities uygulaması çıktı! Kentin yüzyıllara yayılan mimarlık mirasını, çağdaş mekânlarını ve somut olmayan kültürel miras öğelerini bir araya getiren uygulama IOS ve Android platformlarında yayınlandı. Uygulamayı herkes ücretsiz telefonuna indirebilir.

Alanya Üniversitesi tarafından yürütülen ve koordinatörlüğünü mimarlık tarihçisi ve çocuk yazarı Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Özgüleş’in yaptığı Çok Katmanlı Şehirler (Palimpsest Cities) adlı AB projesinin en son ürünü, “Palimpsest Cities” adlı bu mobil uygulama. Palimpsest Cities uygulaması, yüzyıllar boyunca birçok mimari katmanın eklenmesiyle oluşan çok katmanlı şehirleri keşfetmek için tasarlanmış. Uygulamada bu kentlerin başında Alanya geliyor. Kentin tarihi yapıları harita üzerinde ve filtrelenebilir listede gösteriliyor. Bir yapının üzerine tıkladığınızda okuyarak ya da dinleyerek detaylarını keşfedebiliyorsunuz. Ayrıca Turlar sekmesinde, özel olarak oluşturulmuş tematik turlar (Alanya Kalesi turu, Alanya çevresindeki antik kentler turu gibi), güzergahları ve detaylarıyla yer alıyor. Çağdaş Mekânlar sekmesi ise Alanya’daki müzeleri, kafeleri, restoranları, manzara noktalarını ve daha birçok yeri keşfetmeye yarıyor.

Uygulamanın dahası sekmesinde ise Alanya’nın tarihini anlatan bir zamandizin (kronoloji), “Alanya’nın Mimari Hikâyesi” adlı tarihsel gerçeklere dayalı bir öykü ve somut olmayan kültürel miras videoları dikkat çekiyor. Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak’tan Nilgün Akman’a, İlhami Yetkin’den Emine Cimrin Koçak’a kadar Alanyalıların anlatımıyla şehrimizin yüzyıllar içinde oluşan kültürel mirasını bu videolarda izleyebilirsiniz. Ayrıca uygulama Türkçe veya İngilizce dil seçeneklerinden biriyle kullanılabiliyor.

Alanya Üniversitesi adına “Çok Katmanlı Şehirler” projesinin koordinatörlüğünü yapan Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Özgüleş, Alanya’nın zengin ve çok katmanlı kültürel mirasını herkesle buluşturabilmek için uygulamayı geliştirdiklerini dile getirdi. Özgüleş, “Bu uygulama, mimarlık tarihi ve kültürel miras farkındalığı oluşturmak için oyunlaştırma ve hikâye anlatıcılığını kullanarak eğitimde fark yaratmayı hedeflediğimiz ‘Palimpsest Cities: Gamification and Storytelling for Architectural History and Cultural Heritage Awareness’ adlı AB projesinin bir çıktısı. Palimpsest Cities uygulamasının en önemli özelliklerinden biri başka çok katmanlı şehirlerin de uygulamaya dahil edilebilmesi. Örneğin bu uygulamayı kullanarak İstanbul’da da gezebilirsiniz. Başka tarihi şehirleri de pek yakında uygulamaya dahil edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Eğitim
12 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Ürkmezer Tahir Tuluk Ortaokulu'nu Ziyaret Etti
Alanya
12 Kez Görüntülendi.
Başkan Tavlı Mazbatasını teslim aldı
Belediye
15 Kez Görüntülendi.
Alanya’nın Kültürel Mirasının mobil uygulaması çıktı
Alanya
14 Kez Görüntülendi.
Alanya Kızılay’da Kadın Kolları değişti
Alanya
12 Kez Görüntülendi.
Alanya’da top sahalarına özel kış bakımı
Güncel
29 Kez Görüntülendi.
CHP lideri Özgür Özel Gazipaşa’ya geliyor
Sağlık
14 Kez Görüntülendi.
Alanya’da sağlık personeli Turnuvada buluştu
Eğitim
13 Kez Görüntülendi.
Ünlü oyuncular ALKÜ'lü öğrencileri Kahkahaya Boğdu
Asayiş
11 Kez Görüntülendi.
Jandarmadan kaçak tütün operasyonu
Asayiş
10 Kez Görüntülendi.
Sahte zeytinyağı ve nar ekşisi ele geçirildi