Kategoriler

Haber Alanya

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Şahin: “Eğer polinasyon olmazsa bizim ekosistemimiz çöker”

ANKARA (İHA) – Türkiye Arıcılar Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, “Eğer polinasyon olmazsa bizim ekosistemimiz çöker. Ekosistem için polinatörlerin önemi toprak, su kadar önemlidir” dedi.

ANKARA (İHA) – Türkiye Arıcılar Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, “Eğer polinasyon olmazsa bizim ekosistemimiz çöker. Ekosistem için polinatörlerin önemi toprak, su kadar önemlidir” dedi.

TAB Başkanı Ziya Şahin, Dünya Arı Günü dolayısıyla İHA’ya yaptığı açıklamada tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu özel günün kutlanacağını belirterek, Türkiye’nin Dünya Arıcılar Birliği’nin en büyük ikinci ülkesi olduğunu söyledi. Arılara ve arıcılara gereken önemin verilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, “Ülkemiz bir tarım ve hayvancılık ülkesidir. Böyle ülkelerde toprak ve su kadar arı da önemlidir. Bizim doğal zenginliklerimiz, biyolojik zenginliklerimiz, ekosistemimizin en büyük katma değerini arılar yapar. Eğer polinasyon olmazsa bizim ekosistemimiz çöker. Ekosistem için polinatörlerin önemi toprak, su kadar önemlidir. Bu anlamda arı var, polinasyona gerek yoktur söylemi arıcılara karşı yapılmış en büyük hakarettir. Eğer ki sizin ülkenizde arı olmazsa en basiti elma bahçelerinde yüzde 65’lik bir verim düşüklüğü olur. Ayçiçeğinde, pamukta yine keza öyle. Kanola gibi yağ bitkilerinde yüzde 60’a varan bir düşüş yaşanır” diye konuştu.

“Her yıl yüzbinlerce arı zirai ilaçlar nedeniyle ölüyor"

Şahin, her yıl yüzbinlerce arının zirai ilaçlar nedeniyle öldüğüne dikkat çekerek, “Biz özellikle tarım alanlarımız için arı önemli olduğunu altını çiziyorsak tarımcılarımız, zira odalarımız ve ziraatçilik yapan bütün çiftçilerimizin arıcılarımızla ortak paydada buluşması gerektiğini ifade ediyoruz. Burada sadece arı yaşasın demiyoruz. Beraber yaşayalım. Ülkemiz kaynaklarını birlikte değerlendirelim istiyoruz” dedi.

Salgınla birlikte arı ürünlerine rağbetin arttığını belirten Şahin, “Arı sadece bize gıda üretmiyor. İnsan sağlığına katkıyı da üretiyor. Arı zehrimiz, arı sütümüz bunların hepsi ayrı bir değer. Peki apiterapik denen bilim gelişmesine rağmen biz neden apiterapik ürünlere destek vermiyoruz?” değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, balın en önemli adresinin laboratuvarlar olduğunu, laboratuvarlardan geçmemiş balların soru işareti oluşturduğunu da söyledi.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
Asayiş
17 Kez Görüntülendi.
Alanya Jandarmadan Genel Trafik Uygulaması
Asayiş
14 Kez Görüntülendi.
Motosiklet Sürücülerine 3 Günde 462 Bin TL Ceza
Alanya
12 Kez Görüntülendi.
İlçe Yürütme Kurulu Toplantısı Yapıldı
Güncel
21 Kez Görüntülendi.
Alanya’da 1400 öğrenciye 2 MİLYON yardım
Spor
15 Kez Görüntülendi.
Alanyaspor Ui-Jo Hwang’ı renklerine bağladı 
Alanya
14 Kez Görüntülendi.
Alanya’da vefat eden hemşireye son görev
Gündem
16 Kez Görüntülendi.
Veli ve Öğretmenlerin Oluşturduğu Waldorf Birliği Çalışmalarına Hasbahçede'ki Yeni Yerinde Devam Ediyor
Asayiş
24 Kez Görüntülendi.
İlçe Güvenlik Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı
Güncel
13 Kez Görüntülendi.
Engelsiz Yaşam Merkezinden Jandarmaya anlamlı ziyaret
Alanya
44 Kez Görüntülendi.
Alanya ATASEM’in meslek ve hobi kurslarına kayıtlar başlıyor