Kategoriler

Haber Alanya

Koronavirüs salgınıyla mücadelede kritik öneme sahip “3CLpro” enzimi üretildi

BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI 2020 YILI COVİD-19 İLE MÜCADELE VE DAYANIKLILIK PROGRAMI KAPSAMINDA 21 NİSAN 2020 TARİHİNDE SÖZLEŞMESİ İMZALANAN, BARTIN ÜNİVERSİTESİ’NİN YARARLANICI OLDUĞU “IN-VİTRO ILAÇ TARAMA SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASINA YÖNELİK MAİN PROTEAZ ENZİMİNİN REKOMBİNANT OLARAK ÜRETİLMESİ” PROJESİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2020 yılı Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında 21 Nisan 2020 tarihinde sözleşmesi imzalanan, Bartın Üniversitesi’nin yararlanıcı olduğu “In-Vitro Ilaç Tarama Sisteminin Oluşturulmasına Yönelik Main Proteaz Enziminin Rekombinant Olarak Üretilmesi” projesi başarıyla tamamlandı.

Bartın Üniversitesi laboratuvarlarında 3 ay süren çalışmaların ardından Koronavirüs (Covid-19) tedavisinde kullanılacak önleyici ve tedavi edici ilaçların testleri için gereken kritik öneme sahip “3CLpro” adlı enzim rekombinant DNA teknolojisi yöntemleriyle yerli olarak üretildi.

Salgınla mücadeleye katkı sağlayabilecek önemli bir adım

Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dursun Kısa gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler vererek, “İn-Vitro İlaç Tarama Sistemlerinin Oluşturulmasına Yönelik Main Proteaz Enziminin Rekombinant Olarak Üretilmesi projesi kapsamında önemli bir başarı elde ettik. Covid-19 salgınıyla mücadelede kullanılacak ilaçların in-vitro inhibisyon çalışmalarında kullanılacak enzimlerden biri olan main proteaz enzimi (3CLpro), rekombinant DNA teknolojisi yöntemleriyle yerli imkânlar kullanarak üretimini gerçekleştirdik. Virüsün replikasyon sistemi ile ilişkili önemli bir enzim olan ve ilaç çalışmalarında inhibisyon denemelerinde kullanılan 3CLpro enzimi, anti-viral ilaçların hedeflerinden biri olduğundan salgınla mücadelede önemli bir yer teşkil etmektedir” dedi.

Proje kapsamında yerli imkânlarla üretilen main proteaz enzimi ile salgınla mücadelede tedavi ve önleyici ilaçların üretiminin daha da hızlanması öngörülmektedir. Haftalık 100 rxn üretimi gerçekleştirilebilen 3CLpro enzimi ile birlikte diğer çalışmaların da ara verilmeden devam ettiği görülen laboratuvarda, ayrıca akademisyenler tarafından virüsün replikasyonunda rol alan ve anti-viral ilaç hedeflerine yönelik bir diğer enzim üretim çalışmalarına da başlandığı ve kısa süre içerisinde bu enzimin üretiminin hedeflendiği beyan edildi. Farklı enzimlerin üretiminde ihtiyaç duyulan altyapılar büyük oranda benzerlik gösterdiğinden, çeşitli sektörlerde ithalat yoluyla temin edilen enzimlerin sağlık, gıda, farmasötik, kozmetik, deterjan, tekstil, hayvan besleme, deri ve yem sanayi gibi uzun vadede yerli üretimine katkı sağlama potansiyeli bulunuyor.

Projenin başta farmakolojik çalışmalar olmak üzere kozmetik, deri, tekstil ve veterinerlik alanlarında yapılacak diğer çalışmalara da altlık oluşturacağı öngörülüyor.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Antalya
10 Kez Görüntülendi.
Antalya Büyükşehir’in 2024 Faaliyet Raporu Kabul Edildi
Eğitim
16 Kez Görüntülendi.
ALKÜ'den Unutulmaz Zirve
Belediye
11 Kez Görüntülendi.
ÜCRETSİZ SU KABAĞI VE LİF FİDESİ DAĞITIMI BAŞLADI
Turizm
10 Kez Görüntülendi.
Sektör temsilcilerinden Kaymakam Ürkmezer'e ziyaret
Genel
13 Kez Görüntülendi.
ALTSO Başkanı Erdem Sezonu Değerlendirdi
Alanya
17 Kez Görüntülendi.
Gençler Syedra Antik Kenti'nde
Alanya
17 Kez Görüntülendi.
Yardımına Sosyal Hizmetler yetişti
Genel
20 Kez Görüntülendi.
Bu maç öğrenciler ve kadınlara ücretsiz
Spor
21 Kez Görüntülendi.
Hasan Çavuşoğlu'ndan açıklama
Alanya
16 Kez Görüntülendi.
Alanyalı minik okçular Konya’dan madalyalarla döndü