Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 10 Ekim “Dünya Ruh Sağlığı Günü” ile ilgili basın duyurusu yayımladı. Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan basın duyurusunda şu ifadelere yer verildi: Ruh sağlığının korunması hem bireylerin yaşam kalitesini arttırır hem de toplumsal bütünleşmeyi ve toplumsal işlevselliği sağlar. Ruh sağlığının bozulması bazı durumlarda yeti yitimine sebep olmaktadır. Ayrıca ruh sağlığının bozulması toplumda damgalanmaya sebep olabilmektedir. Ülkemizde Ruh Sağlığının korunmasına ve hastalarımızın topluma kazandırılmasına yönelik birçok çalışma yapılmaktadır. Bu kapsamda tüm illerimizde Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri kurulmuştur.
Dünya Sağlık Örgütü’nün geleceğe yönelik öngörülerine göre; 2020’de depresyon, kadınlar ve gelişmekte olan toplumlarda başta gelen yeti yitimine yol açan hastalık olacaktır. Ayrıca 2020’de tütün kullanımına bağlı hastalıklardan kaynaklanan yeti yitiminin de öne geçeceği öngörülmektedir.
Ülkemizin 15-55 yaş arasındaki nüfusunda da en yaygın hastalıklar içinde depresyon ve anksiyete bozuklukları ilk beşte yer almaktadır (1. İnfeksiyon hastalıkları, 2. Mide barsak sistemi hastalıkları, 3. Tansiyon yüksekliği, 4. Eklem hastalıkları, 5. Depresyon ve Anksiyete bozuklukları).
Ruh sağlığı sorunu olanlar tedaviye başvurmaktan kaçınmaktadır. Ruhsal sorunu olanların toplumdan dışlanmadığı bir tarihsel geçmişimiz olduğu halde, günümüzde kentleşme ve nüfus artışı gibi nedenlerle günümüzde ruhsal sorunu olanların damgalanması ve dışlanması da toplumsal boyutta soruna yol açmaktadır. Damgalama ve dışlama bir yandan ruh sağlığı sorunu olanların tedavi başvurusundan kaçınmasına yol açmakta, öte yandan da ruh sağlığı sorunlarının çözümüne ilişkin hiçbir geliştirme çalışması yapılmaması sonucunu vermektedir.
Ruhsal hastalıklar yaygın kanının tersine toplumun küçük bir kesiminde değil, geniş bir nüfusta görülür. Ruhsal hastalıklar kişinin gerçekle ilişkilerini bozacak derecede ağır akıl hastalıklarıyla sınırlı değildir. Hatta bu tür ağır hastalıklar bütün ruhsal sorunların küçük bir oranını oluşturur. Öte yandan söz konusu ağır ruhsal hastalıklar da günümüzde tedavi edilebilen hastalıklar kapsamındadır ve bu hastalığı olanların tedavi haklarını eksiksiz kullanmaları yönünden etkin bir toplumsal düzenlemeye gereksinim duyulmaktadır.
Bugün dünya üzerinde 450 milyonu aşkın insanın ruhsal sorunları olduğu, 20 milyonu aşkın kişinin de ruhsal sorunlar nedeniyle yardım arayışı içinde olduğu bilinmektedir. Birçok birey ruhsal davranışsal sorunları nedeniyle birinci basamakta (sağlık ocaklarında) yardım aramaktadırlar. Birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran yaklaşık her dört kişiden birinin ruhsal sorunlar nedeniyle başvurduğu bilinmektedir. Ruh sağlığı sorunu olanların en az bir yakını olduğu düşünülürse ruh sağlığı sorununun toplumun önemli bir kesimini, hatta tamamını doğrudan ilgilendirdiğini söylemek abartı sayılmamalıdır.
Dünya Ruh Sağlığı Günü’nden yola çıkarak esasen ruh sağlığının korunması için toplumun
yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, bireysel ifadenin sağlanması, toplumsal üretkenliğin
arttırılmasına olanak sağlanmalıdır. Ruhsal hastalıkların bir damgalanma aracı olmaması için
toplum olarak çok hassas olmamız gerekmektedir.
Ruh sağlığınıza dikkat edin
Ruh sağlığınıza dikkat edin
Haber Alanya EditorAlanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 10 Ekim “Dünya Ruh Sağlığı Günü” ile ilgili basın duyurusu yayımladı.
Yorumlar