Alanya Kent Konseyi, aylık olağan toplantısını Yerel Gündem 21 evinde gerçekleştirdi. Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan’ın başkanlığındaki toplantının ana gündem maddesi Manavgat’ta etkili olan yangın afeti ve Alanya’da giderek artan COVID-19 vakaları oldu. Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, Manavgat’ta yaşanan yangın afetinin bir benzerinin Alanya’da da yaşanmaması adına Kaymakamlık ve Alanya Belediyesi başta olmak üzere tüm yetkililerce gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgusunu yaptı.
“PİKNİK ALANLARI BELİRLENMELİ VE İŞARETLENMELİ”
Piknik alanlarının belirlenmesi konusunda çalışma yapılması gerektiğini belirten Başkan Nurhan Özcan, “Sosyal medya başta olmak üzere vatandaşlara piknik, mangal gibi çeşitli konularda bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bilinçsizce yapılan bu tür faaliyetler canımız ciğerimiz ormanlarımızı tehdit ediyor. Akdeniz sıcak bir bölge, yangına müsait. Söndüğünden emin olmadığımız sigaraları yeşil alanlara atmamaya, sıcak havada mercek görevi görebilecek cam şişeleri doğaya atmamaya, bilinçsizce piknik ve mangal yapmamaya dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.
“MÜDAHALE ALTYAPISI İYİLEŞTİRİLMELİ”
Tüm tedbirler alınsa bile çoğu durumda kaçınılmaz olan orman yangınlarına müdahale edecek ekiplerin gerekli teçhizatlar ve donanıma sahip olması gerektiğini ifade eden Başkan Özcan, “Yangın söndürme alanında yetkili kişiler altyapılarını ve teçhizatlarını güçlendirmeli. Uçak altyapısı, helikopter altyapısı iyileştirilmeli ve artırılmalı. Gözlem kuleleri inşa edilmeli. Arazözlerin ve bu alanda uzman kişilerin sayısı artırılmalı. İtfaiye ekipleri son teknoloji ekipmanlarla güçlendirilmeli. Vatandaşlar da bu konuda bilinçlendirilmeli. Manavgat’takine benzer bir olayın Alanya’da da yaşanmaması için gerekli tüm tedbirler alınmalı” diye konuştu.
“DÜNYANIN HER YERİNDE KALABALIKTAN KAYNAKLI PİSLİK OLUR”
9 günlük bayram tatilinde kent genelinde yaşanan çeşitli olumsuz manzaralara da değinen Özcan, bu gibi durumların kalabalık nüfusa sahip bölgelerde yaşanmasının olası olduğunun altını çizdi. On kişinin yaşadığı veya kullandığı bölge ile bin kişinin yaşadığı veya kullandığı bölgenin bir tutulamayacağını aktaran Özcan, “Öncelikle temizlik konusunda şehir bilincinin artırılması gerekiyor. Dünyanın neresinde olursa olsun kalabalığın ardından pislik olur. Bunu belirli kişilere mal etmemek gerekiyor. Belediyemiz her ne kadar titizlikle çalışsa da yaşanan manzaraların nedeni ne belediye ne de şehir dışından gelen vatandaşlar. Kışın dışarıdan kimse gelmese de piknik alanları pis olabiliyor, dışarıdan gelen kadar burada yaşayanların da sorumluluğu var” dedi.
“Bu bayramda bir kez daha gördük ki trafik sorunu kaçınılmaz” diyen Kurul Üyesi Cengiz Topçu, “Bu tür özel dönemlerde gördük ki şehir içinde trafik kaçınılmaz. Bu gibi belirli günlerde bazı yolların trafiğe kapatılması gerekiyor. Alanya Belediyesi bu yıl, ki bana kalırsa oldukça da başarılı bir deneme yaptı, İskele Caddesi’ni trafiğe kapattı. Bu kapalı yol sayısının bu dönemlerde artırılması gerek” ifadelerini kullandı.
“SOKAKLARDA KONAKLAMAYI ENGELLEMENİN YOLU BELEDİYE DEĞİL VALİLİK”
Alanya halkının öz eleştiri yapması gerektiğini vurgulayan Özcan, “Yerli turist manzaralarından rahatsızlığımızı dile getirirken dikkatli olmamız gerek. Herkes otele pansiyona gitmeyebilir, gidemeyebilir. Bunu yargılayamayız ancak bu tarz konaklamayı tercih edenlere de konaklama yapabilecekleri kamp alanlarını oluşturmamız ve yönlendirmemiz gerek. Alanya’da acilen kamp alanları oluşturulmalı. İnsanlara yatacak yer gösterilmeli. Sokaklarda yatanlara engel olmanın yolu belediyeden geçmiyor. Müdahale ekibi kısıtlı. Bunu Valilik üstlenmeli. Emniyet olaya dahil edilmeli” dedi.
“GEREKİRSE ORTAK FİYAT POLİTİKASI YÜRÜRLÜĞE SOKULMALI”
“Tatil öncesinde Alanya’ya gelecek vatandaşlara konaklama uyarısı yapılmalı” diyen Esnaf Odası Başkanı Nuri Demir, “Vatandaşlar otele, pansiyona veya kamp alanlarına yönlendirilmeli. Kaliteyi artırmak adına gerekirse tüm işletmelerle ortak fiyat politikası uygulanmalı. Yükseltilmesi gerekiyorsa fiyatlar yükseltilmeli. Bu noktada sosyal medyayı kullanırken dikkatli olmak çok önemli. Şehrimizi karalayan yine bizler olmayalım. Kentte yoğunluktan dolayı oluşan kötü manzaraları sosyal medyadan yayınlarken dikkat edelim. Alanya’nın imajını sarsacak paylaşımlardan uzak duralım” dedi.
“DENİZ MAVİSİYLE, KUM SARISIYLA ANILAN ALANYA KIRMIZIYLA ANILIR OLDU”
Bayram tatiliyle birlikte artan yoğunluğun Alanya’daki pozitif vaka oranını artırdığını belirten Başkan Özcan, “Alanya’da COVID-19 vaka sayılarında ne yazık ki tatille birlikte yükselme var. Dünyanın her yerinde böylesine bir salgın varken pozitif mi negatif mi belli olmayan binlerce insanın Alanya’ya akın etmesi endişe verici. Eskiden denizinin mavisi, güneşinin kumunun sarısıyla anılan Alanya artan vakaların ardından kırmızısıyla anılır hale geldi. Seyahatlerde aşı şartı bir an evvel getirilmeli. Ne yazık ki ülkemizde aşılanma oranı çok düşük. Vaka sayılarının artmasından endişe ediyoruz, herkes aşılanmalı ve bu konuda hassas davranmalı. Eğitim öğretim sezonu açılmadan muhakkak aşılanma oranları artırılmalı” dedi.