Alanya'da savaş gemisi inşa etti!

Yıllardır marangozluk ile uğraşan Osman Ünal, kazandığı deniz zaferleri ile adını dünya tarihine yazdıran Barbaros Hayrettin Paşa’nın savaş gemisinin bire bir aynısı yaptı.

Alanya'da savaş gemisi inşa etti!

Yıllardır marangozluk ile uğraşan Osman Ünal, kazandığı deniz zaferleri ile adını dünya tarihine yazdıran Barbaros Hayrettin Paşa’nın savaş gemisinin bire bir aynısı yaptı.

26 Haziran 2014 Perşembe 19:57
Alanya'da savaş gemisi inşa etti!
Alanya’da yıllardır marangozluk işi ile uğraşan 43 yaşındaki Osman Ünal dünyaca ünlü Osmanlı Denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın savaş gemisini inşa etti. En ufak ayrıntısına kadar aslına sadık kalınarak yapılan 280 santimetrelik geminin yüzde 80’nini tamamlayan Ünal, gemi tamamlanınca Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığı ile sergilenmesini istiyor. Gemide kullanılan malzeme gerçeğinde olduğu gibi sadece Akdeniz Çamı. 8 katlı ve 2 metre 80 santimetre uzunluğundaki gemide 1. kat barutluk, 2. kat yiyecek ve levazım deposu, 3. kat levent yatakhanesi, 4., 5. ve 6. katlar topların bulunduğu katlar olarak tasarlanmış. Bu katlarda toplam 72 adet top bulunurken 7. katta şehlevent odası, sıhhiye odası, Barbaros Hayrettin Paşa’nın yatak odası, harita ve kütüphane odası, 8. katta istişare odası bulunuyor. 
BİR ESERİ KIBRIS’TA SERGİLENİYOR
Güvertede ise 1 adet büyük filika, 2 adet gemi yanlarında asılı filika ve marangozun istişare odası üzerinde bulunan terasta yapımını sürdürdüğü filika olmak üzere 4 adet filikası olan gemide 2 adet vinç bulunmakta ve geminin filikaları denize bırakma sistemi çalışmaktadır.  Gemi direklerinde 8 adet levent balkonu ve bir adet gözcü balkonu da mevcut. Barbaros Hayrettin Paşa’nın savaş gemisini yapmak fikrinin nereden aklına geldiğini anlatan Ünal, 1999 yılında Hollanda’nın Rotterdam şehrinde Maritim Museum’u gezerken bir Patavya gemi modelinin özenle sergilendiğini gördüğünü ve çok etkilendiğini söyledi. Aynı yere tekrar gider saatlerce gemiyi incelediğini aktaran Ünal, şöyle konuştu: “Marangoz olmam nedeniyle daha iyisini yapabileceğini düşündüm. O anda Barbaros Hayrettin Paşa’nın savaş gemisini yapmaya karar verir. 
‘UZUN YILLAR ARAŞTIRMA YAPTIM’
Ancak daha önce böyle bir çalışma yapmadığım için önce gemi modeli ve tarih araştırmaları üzerinde yoğunlaştım Barbaros Hayrettin Paşa’nın savaş gemisi modeli çizimini 2004 yılında tamamladım. Küçük gemi modelleri üzerine çalışmalar yaparak kendimi geliştirme gayreti içerisinde oldum ve ilk olarak ‘Batık Gemi’ modelini tamamladım. Gemi 3200 yıl öncesine ait bir gemiydi ve Helenistik dönemde ticaret amaçlı kullanılan ‘Batık Gemi’ modelini Girne Belediyesi’ne kazandırdım Girne Belediyesi eseri Anfora Müzesi’nde sergilemektedir. Anfora Müzesi’ni gezen ve batık gemi modelinden etkilenen bir işadamı bana ulaşarak kendisine bir ticaret gemisi modeli yapmamı istedi. Faydası olacağına inanarak teklifi kabul edip ticaret gemisini yapımını tamamladım ve teslim ettim. 1999 yılından itibaren hayalini kurduğu Barbaros Hayrettin Paşa’nın savaş gemisi ile ilgili gerekli tarih araştırmalarını yapıp ve gemi modelleri üzerinde ustalaşarak 2012 yılında gemiyi inşa etmeye başladım. Şuanda geminin %80’i tamamlanmış durumda.” 
 
Son Güncelleme: 26.06.2014 19:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81