Yasağı kaldırdılar

Darbe girişiminin ardından vatandaşlarına Türkiye'ye dönük seyahat yasağı getiren ve uçuşları durduran Rusya, yasağın 22 Temmuzdan itibaren kaldırıldığını duyurdu.

Yasağı kaldırdılar

Darbe girişiminin ardından vatandaşlarına Türkiye'ye dönük seyahat yasağı getiren ve uçuşları durduran Rusya, yasağın 22 Temmuzdan itibaren kaldırıldığını duyurdu.

23 Temmuz 2016 Cumartesi 10:37
Yasağı kaldırdılar
Darbe girişiminin ardından vatandaşlarına Türkiye'ye dönük seyahat yasağı getiren ve uçuşları durduran Rusya, yasağın 22 Temmuzdan itibaren kaldırıldığını duyurdu.

Rusya'ya ait havayolu şirketlerinin Türkiye'ye "tarifeli uçuşlarına" 15 Temmuz darbesi sonrası getirilen yasak önceki gün gece yarısı kaldırıldı. Böylece Rusya pasaportu taşıyanların Türkiye seyahatlerin güvenlik gerekçesiyle getirilen yasak da fiilen kaldırılmış oldu.
Ancak yasak sadece "tarifeli uçuşları" kapsıyor ve Rusya'dan Türkiye'ye "charter seferlerine" ilişkin yasak aynen devam ediyor.
Yetkililer 23 Temmuz Cumartesi gününden başlayarak Rus turist gruplarının tarifeli seferlerle yeniden Türkiye'ye tatile gitmeye başlayacaklarını duyurdular.
Charter seferleri hala yasak olduğu için çok sayıda turist taşıma şansı bulunmuyor ama turizm sektörü temsilcileri konuya iyimser bakmaya çalışıyor. Türk turizmciler, "Şu aşamada hiç yoktan iyidir, THY başta olmak üzere pek çok şirketle tarifeli uçuş sayısını hızla arttırarak charter açığını az da olsa azaltmanın yolu aranabilir. Özellikle Rusya'nın bölgelerinden bazı yerel havayollarının daha önce charter yaptıpı uçuşları tarifeliye dönüştürerek Antalya'ya turist taşınabilir. Charter yasağı da bir-iki haftaya kalkar" iyimserliğinde.

GECE YARISI AÇIKLANDI
Rusya Federal Sivil Havacılık Ajansı Rosaviatsia, tarifeli uçuşlardaki yasağın kaldırıldığına dair açıklamayı gece yarısı yaptı. Açıklamada, "Türkiye'de yaşanan darbe girişimi sonrası, sivil havayolu taşımacılığında gerekli yüksek güvenlik önlemlerinin alındığına dair verilen garanti üzerine 22.07.2016 günü saat 00.00'dan başlayarak, Rusya Federasyonu'ndan Türkiye'ye daha önce tarifeli uçuşlarla ilgili konulmuş tüm yasaklar kaldırılmıştır" denildi.
Bu kararın ardında, önceki gün Türkiye'ye tüm tarifeli seferlerini durdurduğunu açıklayan Aeroflot, yeniden bilet satışına başladığını açıkladı. Aeroflot, İstanbul ve Antalya'ya tarifeli uçuşlara hemen başlayacak. Yasak kapsamı dışında olan THY ve Pegasus gibi Türk havayolu şirketleri normal seferlerini sürdürüyordu.

RUSYA PASAPORTLULARA YASAK KALKTI
Rosaviatsia'nın yeni kararıyla, Rusya pasaportu taşıyanların Türkiye uçaklarına alınmamasına dair yasak da yürürlükten kalktı.
Bu yasak yüzünden, hem Türkiye hem de Rusya'dan çifte vatandaşlık sahibi olan kişiler de uçaklara alınmıyordu. Bu nedenle Türk-Rus aileleri açısından yaz tatilinde Türkiye'ye gitmek zorlaşmıştı. Yasağın konduğu son birkaç günde, Rusya'dan "Belarus, Azerbaycan, Gürcistan gibi üçüncü bir ülke üzerinden" Türkiye'ye uçma mecburiyeti gündeme gelmişti. Yasak yüzünden sadece Rusya çıkışlı olup Türkiye'ye giden uçakların, "Türk havaalanlarını transit olarak kullanıp varış noktası üçüncü bir ülke olan" yolcularına biniş izni veriliyordu.

CHARTERDA YASAK AYNEN DEVAM
Bu arada dün gece geç saatte gelen haber sosyal medyada önce "Rusysa Türkiye'ye charter uçuş yasaklarını da kaldırdı" yorumlarıyla yanlış değerlendirildi. Yetkililer sadece tarifeli seferlerde Rusların ve Rus şirketlerine yasağın kalktığını, Rusya'dan Türkiye'ye charter uçuşlarında yasağın aynen sürdüğünü bildirdiler.

LİDERLER ZİRVESİNE YETİŞEBİLİR
Charter yasağının kalkması için iki ülke resmi heyetleri arasında görüşmelerin sürdüğü, Rus tarafının ek güvenlik önlemleri talebi karşılanırsa, Putin ile Erdoğan arasında ağustos başında yapılacağı açıklanan zirveye kadar yasağın kalkma şansının yüksek olduğu vurgulanıyor.

ATOR: TUR OPERATÖRLERİ TURİST GÖNDERMEYE BAŞLAYACAK
Rusya Tur Operatörleri Derneği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze de, Rus tur operatörlerinin 23 Temmuz'dan itibaren Türkiye'ye turist göndermeye başlayacaklarını bildirdi.  Lomidze konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Biblio Globus uçuş programını 23 Temmuz'da açıyor. Bu da demek oluyor ki, ilk turistler o günden itibaren uçacaklar" ifadelerini kullandı. Diğer tur operatörlerinin uçuş programlarının ne zaman başlayacağına ilişkin açıklama yapılmadı. Aynı zamanda Biblio Globus kurucusu Aleksandr Tugolukov, müşterilerin tatillerine "Rossiya" havayolu şirketiyle gideceklerini belirtti.
Son Güncelleme: 23.07.2016 10:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81