Yasağa rağmen devam!

Alanya Müze Müdürlüğü ve Liman Dairesi Başkanlığı bir otelin, 1. ve 3. derece sit alanlarındaki kısmi işgallerinin durdurulması için suç duyurusunda bulundu. İnşaat yasağına rağmen antik liman bölgesindeki denizi doldurarak iskele ve dalga kıran yapan otelin çalışmalarının durdurulması için yapılan uyarılarılar ise alanın 3 kez mühürlenmesine rağmen devam ettiği öğrenildi.

Yasağa rağmen devam!

Alanya Müze Müdürlüğü ve Liman Dairesi Başkanlığı bir otelin, 1. ve 3. derece sit alanlarındaki kısmi işgallerinin durdurulması için suç duyurusunda bulundu. İnşaat yasağına rağmen antik liman bölgesindeki denizi doldurarak iskele ve dalga kıran yapan otelin çalışmalarının durdurulması için yapılan uyarılarılar ise alanın 3 kez mühürlenmesine rağmen devam ettiği öğrenildi.

11 Temmuz 2015 Cumartesi 00:57
Yasağa rağmen devam!
Alanya Müze Müdürlüğü Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırı çalışma yaptıkları tespit edilen beş yıldızlı Adenya adlı otel hakkında Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ile Cumhuriyet Başsavcılığına suç durusunda bulundu. Belediye tarafından 3 kez ceza yazılarak çalışma alanı mühürlenen otelin, inşaat yasağına rağmen 1. ve 3. derece sit alanlarındaki kısmi işgaller yapmaya ve antik liman bölgesinin yapısını değiştirebilecek dolgu çalışmasına devam ettiği öğrenildi.
 
'İZİN VERİLDİĞİNİ SANMIYORUM'
Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkler Mahallesi'ndeki, Fığla mevkiinde I. ve III.Derece Arkeolojik Sit alanında yer yer işgallerin olduğu bilgisine ulaştıklarını söyledi.  M.Ö. 300'lü yıllara ait tarihi bölgenin yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu savunan Kayhan, yaşanan tahribatın bölge alanına büyük zarar verdiğini kaydetti. Alanya ilçesinde çok sayıda otelin denize dolgu malzemesi döktüğünü öne süren Kayhan, "Aldığım haberler doğrultusunda yanlış bir şey. Adenya Oteli'nin 1. ve 3. derece sit alanlarında kısmi işgali söz konusu. Bunun yanı sıra dolguyla kendi barınağını oluşturarak alanın şeklini değiştiriyor. Hele hele birinci derece sit alanına bir şey yapılası mümkün değil. 3 derecede betonlaşma olmadan günübirlik tesis yapabilirsiniz, yani taşınabilir olması gerekir. Kıyıda zaten ilk 50 metreye hiçbir şey yapamıyorsunuz, ondan sonraki 50 metreye günübirlik tesisler yapabiliyorsunuz,  taşınabilir olması gerekiyor. Gördüğünüz gibi hiçbir şey taşınır değil. Tarihi bir mekanı tahrip etmek hangi zeka işi. Kimler izin verdi ki, izin verildiğini sanmıyorum, çünkü cezalar da yazılmış ve yıkılacakmış duyduğum kadarıyla. Ama aklıselim insanların bu tür şeyler yapacağını benim aklım almıyor. Bu konuda söylenecek hiçbir şey bulamıyorum. Çok yanlış" dedi. Sahili doldurmak için beton bloklar kullanan turistik tesisin, birinci ve üçüncü derece sit alanı olan bir bölgede denizi doldurarak yaptığı iskelenin bölgenin yapısına zarar verdiğini hatırlatan Kayhan, "Benim gittiğim zamanlar oralar daha salaş ve yeşillikti. Tahta sandalyelerin olduğu, oturup denize girdiğimiz, çay içtiğimiz yerlerdi ama şimdi adım atacak yer kalmadı. O kadar ilginç ki o yeşillik yok artık. Elbette yapılaşma, şehirleşme olacak ama fizibilite yapılırken 10 yıl değil 50, 100 yılı düşünülmeli. İnsanlar ve doğa zarar görmemelidir" diye konuştu.
 
'YAPILANLAR İYİ OLMAYACAK ŞEYLER'
Zamanında bu tür yerlerle ilgili çok müracaatlarının olduğunu ifade eden Kayhan, birebir gidip konuştuklarının olduğunu bazılarını engellerken bazılarının da yapılmaya devam edildiğini kaydetti. İnsanlar önce kendisine verilen zararı düşünmesi gerektiğini dile getiren Kayhan şunları söyledi: "Şuanda oralara yapılanlar gelecekleri açısından çok iyi olmayacaktır. Şimdi kazanacaklardır ama zamanla doğa tahribattan dolayı intikamını alacaktır ve artık kazançlar bitecektir. Ama bu düzensizlik bu doğa tahribatın bizlere de zarar vereceğini düşünüyorum. Bu anlamda yetkililerin bu tür şeylere izin vermemesi ya da takibinin iyi yapması ki her ne kadar bunların takibi yapılsa da ceza yazılsa da öncelikle insanların kendi düşüncelerine kendi beyinlerine bakması gerekiyor yani kendilerine yapılmasını istemediği bir şeyi başkalarına yapmaması gerekiyor."
 
'YASAL ÇALIŞMALAR YAPILDI'
Konuyla ilgili Alanya Kaymakamı Hasan Tanrıseven, gazetecilere yaptığı açıklamada Kaymakamlık bünyesinde kurulan Kıyı Denetim Komisyonu ile sit alanlarında yasal olmayan yollardan çalışma yapanların belirlendiğini ve gerekli yasal çalışmaların yapıldığını bildirdi. İlçe genelinde herhangi bir kamu kurum ve kuruluşundan izin almadan kıyı ve deniz içerisinde yapılan yapılar ile ilgili denetimleri devam ettirdiklerini vurgulayan Tanrıseven, şöyle konuştu: "Denetimlerde bu güne kadar ilgili kurumlar tarafından 89 otel, 9 site ve 14 işletme olmak üzere toplam 112 işletme hakkında yasal işlem yapıldı. Denetimlerde 96 otele 470 bin lira idari para cezası uygulanmıştır."
 
'ÇALIŞMALARIN DURDURULMASI İÇİN YAZI YAZDIK'
Bununla ilgili suç unsuru olan işlemlerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ve kimilerinin de yıkımı için belediye yazılar yazdıklarını kaydeden Tanrıseven, "Aynı zamanda sit alanında yapılan çalışmaları komisyonumuz tespit etti ve 7 yer ile ilgili Antalya'daki koruma kuruluna ve savcılığa suç duyurusunda bulunduk ve takibini yapıyoruz. Amacımız sahillerimiz korumak ve kaçak yapıların önüne geçmek. Ancak yapımı devam eden bir kaç yapı var. Onlarla ilgili belediye yazı yazdık. Mühürlenmesi için... Ayrıca inşaat yasağına uymayan yerlerle ilgili jandarmamız ve denizde denetimlerini liman başkanlığı çalışmalar yapıyor. Belediyeye de bu konudaki çalışmaların durdurulması için yazılar yazdık. Onların da işlem yapmasını bekliyoruz." diye konuştu.
 
'YIKIM İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORUZ'
Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ise 3194 Sayılı İmar Kanunun 32. ve 42. Maddeleri ile 3621 Sayılı Kıyı Kanunu ile ilgili mevzuatlar çerçevesinde Adenya Otel ile ilgili idari para cezası ve yıkım kararları alındığını söyledi. Bu kapsamda 3 kez yapı durdurma tutanağı düzenlenip mühürlendiğini dile getiren Yücel, "TCK’nın 5237 Sayılı Kanunu esas alınarak savcılığa mühür fekki ve imar kirliliği konusunda suç duyurusunda bulunularak yasal işlemler yapıldı. 6360 Sayılı Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüşen beldelerden gelen yıkım kararlarının bütüncül olarak uygulanması için ihale kapsamına alınarak yıkılması için çalışmalarımız devam ediyor. Turizm sezonunun tamamlanmasından sonra gerekli işlemler ivedilikle uygulanacaktır" ifadelerinde bulundu. Bu arada Adenya Oteli'nin inşaat yasağına rağmen gece saatlerinde çalışmalar yaptığı bölgede yaşayan bazı vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdığı görüldü. Konuyla ilgili görüşü sorulan otelin yöneticilerinden Zafer Tataroğlu, "Gidin işinize" diyerek telefonu kapattı.
 
Son Güncelleme: 11.07.2015 01:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81