YARGITAY'DAN ÖRNEK KARAR

Yargıtay, Alanya'da yerel mahkemenin imar planı bulunmayan tarlanın, arsa olarak kamulaştırmasına vize veren kararını yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bozdu.

YARGITAY'DAN ÖRNEK KARAR

Yargıtay, Alanya'da yerel mahkemenin imar planı bulunmayan tarlanın, arsa olarak kamulaştırmasına vize veren kararını yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bozdu.

26 Ekim 2014 Pazar 22:47
YARGITAY'DAN ÖRNEK KARAR
Kararda arsa olması için belediye hizmetlerinin o bölgeye gitmesi şartı gösterildi. Kararı değerlendiren Harita Mühendisi Ali Taşar, "Bu karar Gedevet, Elikesik, Hacı Mehmetli gibi bölgeleri tarla olmaktan çıkartıp arsa hükmüne bağlıyor. Artık belediyeler buralarda imar olmasa bile hizmet götürürken daha rahat kamulaştırma yapabilecek" dedi.
OY BİRLİĞİ İLE
2009 yılında Alanya'da imar planı bulunmayan arazinin ‘arsa’ olarak kamulaştırılması yargıya taşındı. Alanya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kamulaştırma Yasası’nın 4650 sayılı yasayla değişik hükümleri uyarınca kamulaştırma kararı verdi. Karara itiraz eden davacı avukatı kararı temyiz etti. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, tarlanın arsa olması için belediye hizmetlerinin oraya ulaşması gerektiğine dikkat çekti. Kararda ise şunlar yazdı: "Dava konusu taşınmazın, 1/5000 ölçekli planda tarım alanında kalması, etrafının meskun olmaması nedeniyle ‘arsa’ niteliğinde kabulüne olanak yoktur. Taşınmazın arazi olarak değerlendirilmesi gerekirken arsa niteliğine göre değerlendirme yapılarak buna göre bedel belirlenmiş olması doğru görülmemiştir. Kararın bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir."
HİZMETİN ÖNÜ AÇILIR
Harita Mühendisi Ali Taşar kararı şöyle yorumladı: "Bu karar başta Büyük Şehir olmak üzere Alanya belediyesi'nin elini rahatlatacak. Çünkü verilen kararda söz konusu yerin istimlak edilememesi, belediye hizmetlerinin o bölgeye gitmemesine bağlanmış. Yani bir yerde imar yoksa ancak belediye hizmeti gitmişse orası tarla değil arsa kabul edilecek demektir. Durum böyle olunca Gedevet, Kızılca Şehir, Toslak, Elikesik merkez,  Hacı Mehmetli'nin tamamı, Yeşilöz, Uğrak'ın bir kısmı, Ali Efendi, İshaklı. İspatlı ve sahil köyleri belediye hizmeti aldıkları için 
tarla yerine arsa konumunda değerlendirilecek. Geçmişte belediyeler bu bölgleerde başta alt yapı çalışması yapılmak istendiğinde, mal sahipleri tarla diye itiraz ediyorlardı. Bunun önüne 
geçilmiş oldu, hizmetin önü açılmış oldu" dedi. 
 
Son Güncelleme: 26.10.2014 22:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81