Turizmin kaybı 2.5 milyar dolar

Rusya'dan gelen turist sayısında yüzde 30 azalma yaşanırken bu kaybın ekonomiye bedelinin 2,5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan istihdamdaki kayıplar da sektörü düşündürüyor. Antalya'da SGK'ya kayıtlı 189 bin turizm çalışanı varken bu rakamda yaklaşık 18-20 bin kişilik azalma olduğu ifade edildi.

Turizmin kaybı 2.5 milyar dolar

Rusya'dan gelen turist sayısında yüzde 30 azalma yaşanırken bu kaybın ekonomiye bedelinin 2,5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan istihdamdaki kayıplar da sektörü düşündürüyor. Antalya'da SGK'ya kayıtlı 189 bin turizm çalışanı varken bu rakamda yaklaşık 18-20 bin kişilik azalma olduğu ifade edildi.

29 Haziran 2015 Pazartesi 11:46
Turizmin kaybı 2.5 milyar dolar
Rusya'dan gelen turist sayısındaki azalma turizm sektörünü ve çalışanları olumsuz etkiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı üst düzey yöneticilerinin büyük kriz yaşanan turizm sektöründeki durum değerlendirmesi toplantısına katılan Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya'nın bugün itibarıyla 450 bin daha az misafir ağırladığını söyledi. 
 
İSTİHDAMA YÜZDE 10 OLUMSUZ ETKİ
 
 
Turist kaybının sezon sonuna kadar ise 1 milyon olacağını belirten Hacısüleyman, turist sayısındaki düşüşün nedeninin Rusya'daki ekonomik kriz olduğunu söyledi. Sezon sonunda sadece Antalya'nın 1 milyon kişi eksiğinin Antalya ekonomisine kaybının 2,5 milyar dolar civarında olduğunu belirten Hacısüleyman, "Bunu daha önce hesaplamıştık. Önümüzdeki yıl alacağımız önlemlerle bu kaybı mümkün olduğunca azaltmaya çalışacağız. Burada genel bir kayıp var ve biz bunu önümüzdeki yıla taşımadan nasıl devam ederiz, tekrar normalleşme sağlayacak mıyız ona bakacağız. Yerli turistler için de cazip fiyatlar oluşmasını sağlayabiliriz. Ekonomik olarak daha uygun tatil imkânı var." diye konuştu. 
 
Kaybın istihdama etkisini değerlendiren AKTOB Başkanı, gelecek misafir sayısı azalmasının istihdama yaklaşık yüzde 10 olumsuz etkisi olduğunu söyledi. Dolayısıyla düşüşe sadece parasal açıdan bakılmaması gerektiğini belirten Hacısüleyman, "Evet ülkemizin turizm gelirine ihtiyacı var ama esas sosyal hayatın devamı için de önemli. Turizm gençlere daha çok istihdam verilen bir sektör. O yüzden istihdama yönelik alınacak önlemler özellikle kış dönemi için çok önemli. Yüzde 10'un karşılığına bakıldığında Antalya SGK'ya kayıtlı 189 bin turizm çalışanı var ve yaklaşık 18-20 bin kişilik azalma var" diye konuştu.
 
"LASTİĞİ BİZ PATLATMADIK"
 
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy ise Rusya'daki ekonomik krizin Türkiye'ye gelen turist sayısını olumsuz etkilediğini söyledi. Özellikle Türkiye'nin güney bölgelerinde Rus turist sayısında düşüş yaşandığını hatırlatan Ulusoy, "İngilizler, Amerikalılar ve Almanlarda artış var. Sadece Ruslarda düşüş var. Bu da arabanın lastiğinin patlamasına benziyor. Lastiği de biz patlatmadık. Lastiği patlatan Rusya." dedi. Suriye'de yaşanan çatışmaların turizm açısından Türkiye'ye etkilerinin olduğunu, ancak yanlış algı operasyonu ile rakip ülkelerin Türkiye'yi savaş ülkesi gibi göstermeye çalıştıklarını ifade eden Ulusoy, "Suriye sınırına en yakın olan ilimiz Şanlıurfa. Ama neredeyse İstanbul'u savaşın içinde gösteriyorlar. Bunlar rakiplerin yapmış olduğu uygulamalar. Ben bundan bir fayda sağlanacağına inanmıyorum" dedi.
 
Son Güncelleme: 29.06.2015 14:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81