Turizmde hedef tutmadı

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) bölgesel toplantısında konuşan TYD Başkanı Murat Ersoy, 550 bin yataklı Antalya’da hedefledikleri yıllık 20 milyon geliri yakalayamadıkları ve hedeflerinin yüzde 40 altında kaldıklarını, kar edemedikleri içinde yıl sonunda tekrardan bankacılarla bir araya gelip kredi görüşmeleri yaptıklarını belirtti.

Turizmde hedef tutmadı

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) bölgesel toplantısında konuşan TYD Başkanı Murat Ersoy, 550 bin yataklı Antalya’da hedefledikleri yıllık 20 milyon geliri yakalayamadıkları ve hedeflerinin yüzde 40 altında kaldıklarını, kar edemedikleri içinde yıl sonunda tekrardan bankacılarla bir araya gelip kredi görüşmeleri yaptıklarını belirtti.

13 Nisan 2015 Pazartesi 10:21
Turizmde hedef tutmadı
Antalya Valisi Muammer Türker de yaptığı konuşmada, öz eleştiri yaparak turizme ilişkin sorunların çözümü konusunda bazen Ankara bürokrasisinden şikayetçi olduğunu kaydetti. 

 
Turizm Yatırımcıları Derneği bölgesel toplantısı Antalya’nın Kundu bölgesinde Aska Otel’de Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, TYD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Bench Events Yönetim Kurulu Başkanı Jonathan Worsley ve Turizm Yatırımcıları Derneği üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TYD) geleneksel olarak her iki yılda bir TYD Kurucusu ve Onursal Başkanı Barlas Küntay anısına düzenlediği Turizm Araştırma Ödülleri verildi.
 
VALİ TÜRKER’DEN ÖZ ELEŞTİRİ
Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya’nın her yerinde tarihin olduğunu belirterek turizmin biraz daha çeşitlendirilmesi konusunda bir konuşma yaptı. Deniz, kum, güneş üçlemesinin dışına çıkılıp pazarın ve turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Türker, Antalya’da kış aylarında futbol ara sezonunda 2 bin futbol takımının kamp yaptığını söyledi. Sektörle birlikte sorunların da paralel olarak büyüdüğünü ifade eden Vali Türker, sorunların çözümü konusunda bürokrasinin işleyişi konusunda öz eleştiri yaparak şunları söyledi:
"Sorunlarımız sektörün büyümesi paralel olarak büyüyor. Bizim de kendimizi buna adapte etmemiz lazım. Sorunumuz yok mu? Şüphesiz ki çözmemiz gereken çok fazla sorunumuz var. Çözme konusunda ortak bir irademiz var. Antalya’daki turizm sorunu devletin en üst kademesindeki yöneticilerinde gündeminde. Sorunumuz hani bazen helva yapamamak diyoruz ya. Her şey orta da ama netice alamıyoruz. Öyle bir durum. Bazen mevzuatın gelişmeleri yakından takip edemeyişi, bazen bürokrasinin eski alışkanlıklardan kaynaklanan refleksi bizde bürokratız ama biz de zaman zaman Ankara bürokrasisinden şikayet ediyoruz. Yerine göre aynı hassasiyeti taşımayanlara çalışmak zorunda kalıyoruz."
Sivil toplum örgütlerinin duyarlılığından zaman zaman yorulduklarını ancak bu duyarlılığın çok kıymetli olduğunu da ifade eden Vali Türker, "Sivil toplum burada çok dinamik. Sivil toplum örgütleri zaman zaman kamu yöneticilerini yorsalar bile bu duyarlılık bizim için çok kıymetli. Yanlış yaptığımız yerlerde bize doğruyu söylemeleri ve karşılıklı görüş alışverişi çok önemli. Rusya’daki kriz sokaktaki simitçisinden dondurmacısına herkesi ilgilendiriyor. Böyle bir şehirde yaşıyoruz. Bu da bizim için büyük bir nimet" diye konuştu.
 
"ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, TURİZM YATIRIMCISIDIR"
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel ise, turizmde ilerleme katettiklerini ve bu ilerlemenin özel sektör desteği ile sağlandığını belirtti. Büyükşehir Belediyesi’nin de bir turizm yatırımcısı olduğunu belirten Başkan Türel, "Antalya’da turizm yatırımcılarında biri de Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni örnek vermek lazım. Biz alt yapıya yatırım yaparken siz de üst yapı ile ilgileniyorsunuz. Deniz en büyük sermayemiz. Buralardaki arıtmaları yenilememiş olsaydık bugün bindiğimiz dalı kesiyor olacaktık. Burada yapılan toplantılarla bizde turizmle ilgili sorunları tespit edip kendimize ev ödevi çıkaracağız" dedi. Pazar zenginliğinin olması halinde oluşabilecek krizlerin daha kolay atlatılacağını da tavsiye eden Başkan Türel, "Pazar zenginliğinin artması hususunda önemli gayretlerin olması lazım. birkaç pazara bağlı bir turizm sektöründe krizler sıkıntı yaşatabilir. Bir krizi atlatırken başka bir krizle karşı karşıya kalınabilir. Pazar zenginliği olursa bu krizler daha kolay atlatılabilir" ifadelerini kullandı.
 
"20 MİLYON OLMASI LAZIM"
TYD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, yaptığı konuşmada, turizm yatırımlarına karşın elde edilen gelirin düşük olmasından yakındı. 2014 yılında Antalya’da 12 milyon turisti ağırladıklarını belirten Ersoy, 2023 yılında 20 milyon turist ağırlamayı hedeflediklerini söyledi. 550 bin yatak sayısına sahip Antalya’da 2 binin üzerinde tesisin olduğunu da hatırlatan TYD Başkanı Ersoy, 550 bin yataklı bir yerde elde edilen hedefledikleri gelirin yüzde 40 altında olduğunu söyledi. Hedefledikleri geliri yakalayamadıkları için henüz kara dokunamadıklarını da ifade eden Ersoy, "Yatak sayısı 550 bin civarı tesisi sayısı da 2 bin 100 civarındadır. Yapılan yatırımların bedelleri dikkate alındığında deniz, kum, güneş segmentinin dışına çıkarıp 12 ay pazarlanabilen bir turizm destinasyonu haline getirdi. Tesislerin rekabet içerisinde olduğu bir yerde yıllık 12 milyon gelir yeterli midir? 500 bin yatağın olduğu bir yerde bu gelir yeterli değildir. 20 milyon gelir olması lazım. Yüzde 40’ın altında gidiyoruz. Kara dokunamamışsız. O yüzden yıl sonunda bankacılarla tekrardan karşı karşıya gelip kredi konuşuyoruz. Uluslararası organizasyonlar ile anlaşma yapmak lazım. Turizm yatırımcıları Küçük küçük dernekler halinde dağılmış durumda. Bunların yasayla kurulmuş bir birlik haline gelmelidir. Kanunla kurulmuş bir birlik altında yatırımları bir araya getirirseniz olası bir krizde önlemler daha kolay alınabilir" diye konuştu.
 
BARLAS KÜNTAY ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
TYD’nin iki yılda bir Barlas Küntay anısına düzenlediği Turizm Araştırma Ödülleri sahiplerini buldu. Ulusal ve uluslararası otel zincirleri ile yapılan otel yönetim anlaşmaları ve franchise sözleşmelerinin fayda ve maliyet analizleri ve söz konusu uygulamaların Türkiye turizmi açısından incelenmesi konulu yarışmada Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Aksu, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Dr. Hasan Gül ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü doktora öğrencisi Edina Ajanovic, 10 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. Kazananlar, ödüllerini TYD Başkanı Murat Ersoy’un elinden aldı.
 

Son Güncelleme: 13.04.2015 10:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81