Türel'den bir ilk daha

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği "1.Uluslararası Antalya Yörük Festivali" bugün "Göç Duası" ile başlıyor.

Türel'den bir ilk daha

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği "1.Uluslararası Antalya Yörük Festivali" bugün "Göç Duası" ile başlıyor.

08 Mayıs 2015 Cuma 07:02
Türel'den bir ilk daha
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman, Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan "1.Uluslararası Yörük Festivali" ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Büyükşehir Belediye ve Yörükler Derneği işbirliğinde 8-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan festival ile 22. Yörük Şöleni'nin yarın Cumhuriyet Meydanı’nda "Göç Duası" ile başlayacağı belirtildi. Duanın ardından Büyükşehir Belediyesi’ne temsili Yörük Göçü yapılacağı, Karaalioğlu Parkı’nda kurulacak Yörük çadırlarında, gün boyu keçi sağmadan, kız isteme merasimine kadar Yörük kültürünün bir çok unsurunun yaşatılacağı kaydedildi. Festival kapsamında ünlü sanatçı Mustafa Ceceli'nin de saat 20.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda ilk kez senfoni ile konser vereceği açıklandı.
 
YÖRÜK VE HEMŞEHRİ DERNEKLERİNİN DESTEĞİ
Türkiye’de ilk kez uluslararası alanda Yörük Festivali’nin yapıldığını belirten Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman, 8-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivali, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile planladıklarını söyledi. Duman, festivale diğer Yörük dernekleri ve hemşehri derneklerinin destek verdiğini ifade etti.
 
"FESTİVALİ İLK KEZ ULUSLAR ARASI HALE GETİRİYORUZ"
Antalya Yörükler Kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte festivali gerçekleştirdiklerini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, festivali ilk kez uluslar arası festival haline getirdiklerini söyledi. Bugüne kadar Yörük Şenliği'nin düzenlendiğini hatırlatan Türel, "1.Uluslararası Antalya Yörük Festivali’ni düzenliyoruz. Bugüne kadar Yörük şenliğini yapıyorduk artık Yörük festivalimizi dünyaya açıyor, milli kültürümüzü dünyaya tanıtmaya başlıyoruz" dedi. 8 Mayıs’ta Cumhuriyet Meydanı’ndan Yörük göçünün başlatılacağını belirten Türel, "Festival yerimiz ise Karaalioğlu Parkı olacak. Yörük çadırların tarihine gideceğiz. Bir tarafta el emeği kıl çadırlarda yün eğrilecek diğer tarafta keçiler otlayacak, diğer tarafta da halk oyunları ve gösteriler olacak. Yaşlılar eski günleri yaşayacak. Çocuklar, gençler, turistler milli kültürümüzü tanıyacaklar" ifadelerini kullandı.
 
FESTİVALİN KONUKLARI
Festivale Türk dünyasının temsilcilerini de katılacağını belirten Türel, "Gagavuzya eski Cumhurbaşkanı, Rusya’dan Azeri sanatçımız ve Kıbrıs’tan Yörük Derneği Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri bizlerle olacak. Türkiye’nin çeşitli illerinden ve Antalya’dan çok sayıda Yörük-Türkmen dernekleri ve muhtarlar da festivalimizde misafirimiz olacaklar. Birinci yılda böyle başlıyoruz. Bundan sonra bu festivalimiz hem Türk dünyasını buluşturacak hem de daha büyük bir uluslar arası katılımla gerçekleştirecektir. Gelecek yıl EXPO takviminde bu festivalimiz daha anlamlı olacak, daha fazla ilgi çekecektir" diye konuştu.
 
"BİZ BİRA FESTİVALİ YAPMAYACAĞIZ"
Sözlerini "Seçimden önce bira festivali yapmayacağız, Yörük festivali yapacağız demiştik" ifadeleri ile sürdüren Türel, "Öncekiler gibi biz eğlenmeyeceğiz. Biz çalışacağız, Antalya eğlenecek demiştim. İşte bugün bu sözümü de yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Doğru ve güzel bir faaliyeti kim başlatırsa başlatsın, biz onu elbette devam ettiririz. Ama Antalya’da bira festivali yapmak, Müslüman mahallesinde salyangoz satmaktır. Akla ziyan bir taklitçiliktir çünkü Alman misafirlerimiz veya yabancı misafirlerimiz, kendi ülkelerinde olanı değil, özgün olanı görmeye gelir. Kendilerine ulusalcı diyenler ulusal, milli değerlerden bu kadar uzak kaldılar" dedi.
 

Son Güncelleme: 08.05.2015 07:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81