Türel: 'Yörük kültürü dünya sahnesine yürüyor'

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Yörük Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Yörük Festivali, Göç Duası ve temsili Yörük göçü ile başladı.

Türel: 'Yörük kültürü dünya sahnesine yürüyor'

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Yörük Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Yörük Festivali, Göç Duası ve temsili Yörük göçü ile başladı.

09 Mayıs 2015 Cumartesi 03:52
Türel: 'Yörük kültürü dünya sahnesine yürüyor'
Büyük coşkuya sahne olan festivale, Antalyalılar ve turistler yoğun ilgi gösterdi. Başkan Menderes Türel, “Bu defa bu yürüyüş yaylaya yürüyüş değil, bu defa Yörük kültürü dünya sahnesine yürüyor” dedi. Yörük Festivali’ni gericilik olarak görenleri sert eleştiren Türel, “Eğer bira festivali yapmak ilericilikse batsın sizin ilericiliğiniz. Yörük Festivali yapmak gericilikse yaşasın bizim gericiliğimiz” diye konuştu.
 
Cumhuriyet Meydanı- Karaalioğlu Parkı arasında yapılan temsili Yörük göçüne, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı ve Ak Parti Antalya Milletvekili Adayı Lütfi Elvan, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Makedonya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behüciddin Şahabiye, Antalya Yörük Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Duman, Antalya’daki diğer Yörük derneklerinden yöneticiler ve çok sayıda Antalyalı katıldı. 
TURİSTLERDEN YOĞUN İLGİ
Cumhuriyet Meydanı’nda Mustafa Arıkan’ın yaptığı Göç Duası’nın ardından göçte, develer, eşekler, atlar üzerinde, geleneksel kıyafetleriyle Yörükler, temsili Yörük göçünü canlandırıldı. Mehteran eşliğinde gerçekleşen temsili göçte büyük coşku yaşandı. Yol boyunca sıralanan Antalyalılar, alkışlarla festivale destek verdi.  Lütfi Elvan ve Başkan Türel, göç boyunca vatandaşları selamladı. Antalyalılar, festival için Başkan Türel’e teşekkürlerini iletti. Yörük Göçü’ne turistler de yoğun ilgi gösterdi. Göçü ilgiyle takip eden, bol bol fotoğraf çeken turistler, Başkan Türel’le özçekim yaptı. 
YÖRÜKLER HIZLI TRENLE SEYEHAT EDECEK
Festival alanı olan Karaalioğlu Parkı’ndaki açılış töreninde konuşan Ak Parti Antalya Milletvekili Lütfi Elvan, “Biz geçmişimize, kültürümüze, Yörüklerimize sahip çıkıyoruz. Geçmişimizi unutanlardan değiliz. Orta Asya’dan çıktık, Malazgirt’le Anadolu’nun kapılarını açtık. Geçmişte Orta Asya’dan en modern ulaşım aracı atlarla Anadolu’ya gelen Yörüklerimiz, bugün en modern araç olan hızlı trenle Çin’e kadar seyahat edecek. Toros Dağlarını hızlı trenlerle aşacak. Yörüklerimize hızlı tren yakışır” diye konuştu.Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de, “Maşallah, bu ne muhteşem bir tablo, bu ne muhteşem bir beraberlik, Allah nazardan saklasın, Allah Antalya’yı, Yörükleri nazarlardan saklasın” dedi.
YÖRÜKLER İKTİDARDA
Antalya tarihinin en görkemli Yörük festivaliyle, büyük Yörük yürüyüşünü Cumhuriyet Meydanı’ndan başlattıklarını ifade eden Türel şunları söyledi: “Bu defa bu yürüyüş yaylaya yürüyüş değil, bu defa Yörük kültürü dünya sahnesine yürüyor. Yörükler iktidara yürüyor diyeceğim, ama Yörükler zaten iktidarda. Torosların bir tarafından Konya Taşkent Yörüğü Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Başbakan, Torosların bu tarafından Alanya Söbüçimen Yaylası Yörüğü Mevlüt Çavuşoğlu Dış İşleri Bakanı, Antalya milletvekili adayımız, Lütfi Elvan Bakanımız Karaman Yörüğü. Nazar değmesin!”
1 YILDA 5 YIL MESAFESİ ALDIK
Görevde oldukları bir yıl içinde 5 yıl mesafesi aldıklarını belirten Türel şöyle konuştu: “Daha dün bir, bugün iki. Toroslara, Akdeniz’e, Antalya’ya bereket geldi, daha da gelecek. Bakın, bir Antalya’nın önceki 5 yılına bakın, bir de şu bir yıla bakın. 5 yılda yapılanın daha fazlasını bir yılda yaptık. 5 ilçeye hizmet veriyorlardı, biz 19 ilçemize hizmet götürüyoruz.  Köylerimize yol ve su götürüyoruz. Antalya’da yollar yapılıyor, parklar yapılıyor. İşçilerimizin, esnafımızın ödenmemiş alacaklarını da biz ödüyoruz, yatırım da yapıyoruz. Göreceksiniz, el ele Türkiye’yi, Antalya’yı şahlandıracağız. Yörük ateşi Türkiye’ye bereket getirecek. Yörük ateşi bugün Antalya’ya bayram getirdi, bereket getirdi, Bundan sonra bütün Türk dünyasına, Makedonya’dan Kırgızistan’a kadar bütün kardeş ülkelere bereket götürecek.”   
YÖRÜKLER ANTALYA’NIN ÖZÜDÜR
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları'na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir kuvvet asla bizi yenemez” sözünü hatırlatan Başkan Menderes Türel, “İşte bugün Antalya’da Yörük ateşinin yandığını dünya görüyor. Bu ateş birliğin ateşidir, bu ateş Türklüğün ateşidir. Sizler, her zor zamanda Yörük ateşiyle bu memlekete kuvvet verdiniz.  Allah hepinizden razı olsun. Yörükler Antalya’nın özüdür, tarihidir, Yörükler Türk kültürünün özüdür” dedi.
SÖZÜMÜ YERİNE GETİRDİM
“Bir millet özünü unutursa, aslını unutursa iflah olur mu? Biz özümüze, kendi tarihimize, değerlerimize sahip çıkmazsak, neye sahip çıkacağız?” diyen Türel, “Biz tarihimize sahip çıkarsak, biz kültürümüze değer verirsek dünya da değer verir. Turizm de böyle gelişir. İşte bu sebeple geçen yıl söz vermiştim, demiştim ki, başkan seçilirsem, Antalya’da taklit festival yerine, bira festivalleri yerine, Yörük festivali yapacağım. İşte bugün bu sözümü de yerine getirdim.  İşte kim tarihine sahip çıkıyor, kim milli kültürüne sahip çıkıyor, Bu meydan gördü, siz gördünüz, Antalya gördü” ifadelerini kullandı. 
BİRA FESTİVALİ YAPMAK İLERİCİLİKSE BATSIN SİZİN İLERİCİLİĞİNİZ
Türel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün bir gazetede bir yazar, biz Yörük Festivali yapıyoruz ya gericilik hortladı demiş. Yazıklar olsun size. Yörüklüğü gericik olarak görüyorlar. Onların ilericiliği bira festivali yapmak. Eğer bira festivali yapmak ilericilikse batsın sizin  ilericiliğiniz. Yörük Festivali yapmak gericilikse yaşasın bizim gericiliğimiz. Biz kültürümü koruyoruz özümüzü koruyoruz, özümüze sahip çıkıyoruz. Kim milli, kim ulusalcı geçinip de millilikten haberi yok bugün burada herkes görüyor.” 
DÜNYA TANIYACAK
Antalya’nın büyük bir festival kazandığını belirten Başkan Menderes Türel, “Bundan sonra bu festivalimiz hem Türk dünyasını buluşturacak hem de daha büyük bir uluslararası katılımla gerçekleştirecektir. Gelecek yıl Yörük Festivali EXPO açılışına da denk düşecek. Festivalimiz bundan sonra her yıl daha da büyüyecek, ilerde dünyada konuşulacak, dünyanın her yerinden insanlar görmeye gelecek” diye konuştu. 
 
Son Güncelleme: 09.05.2015 03:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81