Sigortasız çalıştıran yanacak

Alanya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Halil Murat Uyar, Sigortasız personel çalıştıran iş yerlerini çok büyük cezaların beklediğini belirtti.

Sigortasız çalıştıran yanacak

Alanya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Halil Murat Uyar, Sigortasız personel çalıştıran iş yerlerini çok büyük cezaların beklediğini belirtti.

17 Temmuz 2014 Perşembe 10:45
Sigortasız çalıştıran yanacak
'10 BİN TL PRİM ÖDEYEN İŞ YERİ 1500 TL KARA GEÇİYOR'
Alanya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Halil Murat Uyar, göreve geldiği günden itibaren sigortasız personel çalıştıran iş yerleriyle ilgili çalışmalar yaptığını ve bu konuda gerekli yaptırımların çok ağır olduğunu söyledi. Uyar ayrıca sigorta primlerini düzenli yatıran iş yerlerinin teşvikten yararlanması gerektiğini de belirtti. Uyar, " Kurumumuz tarafından uygulanan prim teşvikleri bulunmaktadır.  Bu teşviklerin asıl amacı sigortasız ve kayıtsız personel çalıştıran iş yerleri ile mücadele etmek ve aynı zamanda istihdamı arttırışını desteklemek, iş veren üzerinde ki prim yükünü bir nevi azaltmaktır. En çok uygulanan prim teşvikimiz mali yaşlılık ve ölüm sigortalarına yaptığımız yüzde 5 puanlık indirimdir. Bu 5 puanlık indirim toplam ödenen primin yüzde 14 buçuğuna tekabül etmektedir. Bundan yararlanmanın şartı da düzenli olarak prim ödemelerinin yapılmasıdır. İş verenin sigortasız işçi çalıştırmaması halinde biz bu teşvikten yararlandırıyoruz.  Bazı işverenler şöyle düşünüyor. Sigorta primini  ödeyeceğime ben iş yerime malzeme alırım, bu malzemenin  karşılığında ben yüzde 10 kar ederim diye düşünüyor. Ama baktığımız zaman o iş veren zaten primlerini düzenli ödese biz ona yüzde 15 oranında  zaten indirim yapacağız.  Şöyle örnek vereyim. 100 bin TL yada 10 bin TL prim ödeyen bir iş yeri düşünelim. Aylık kurumumuza 10 bin TL ödeyen bir iş yeri için biz yüzde 15'ini iade ediyoruz. Yani aylık 1500 TL zaten kendisinde  kalmış oluyor.  Dolayısıyla bizim iş verenlerimize tavsiyemiz şudur ki primlerini düzenli ödesinler, kayıt dışı personel çalıştırmasınlar ve bu teşvikten faydalansınlar. bu teşvik sayesinde bizim  Antalya genelinde ve Alanya'da da kayıt dışı oranlarında önemli azalmalar olduğunu da görüyoruz. İşverenler bu teşvikten faydalandıkça kayıt dışıyla da mücadelemizde güçlü oluyoruz" dedi. 
'CEZALARIN ALTINDAN KALKMAK ZOR OLUR'
Uyar sigortasız personel çalıştıran iş yerlerini çok büyük cezaların beklediğini belirterek, " Ayrıca iş verenler ben sigortasız bir işçiyi  çalıştırırsam  o ayki teşviğim gider diye  zannediyor. Ancak yasa diyor ki  sigortasız işçi çalıştıran bir  kişinin 1 yıl boyunca  teşvikten  faydalanamaz.  Demin verdiğimiz örneğe dönelim. Bir sigortalı işçinin asgari ücretten maliyeti iş verene  350 TL'yi geçmez.  Ancak 10 bin TL prim ödeyen  bir iş yerinde bir sigortasız işçi yakalarsak kendisinin yaklaşık 15 bin TL teşvikten kaybı olacak. Üstelik iş verene asgari ücret cezası kesiliyor.  Çok büyük rakamlarla da gerekli cezalar uygulanıyor. Tabiki işin birde şu boyutu var. Çalışan personel iş kazası geçirirse bütün çalışana ödenen sağlık giderleri, hastalık giderleri, geçici iş göremez ödenekleri ve daha sonrasında da verilen tüm ücretler iş verenden karşılanıyor. O yüzden iş verenlere tavsiyemiz. Kesinlikle  sigortasız işçi  çalıştırmasınlar. Kendi iyilikleri ve çalışanların haklarını düşünmeleri için böyle bir talebimiz var.
- Mert KULAÇ
 
Son Güncelleme: 17.07.2014 10:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81