Krizi Çavuşoğluı çözecek

Rus krizini Çavuşoğlu çözecek Rusya'daki krizin Türk turizmini olumsuz etkilememesi için turizmci Gürcistan Modelini önerdi. Turizm Bakanlığı, kararı Alanyalı Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na bıraktı.

Krizi Çavuşoğluı çözecek

Rus krizini Çavuşoğlu çözecek Rusya'daki krizin Türk turizmini olumsuz etkilememesi için turizmci Gürcistan Modelini önerdi. Turizm Bakanlığı, kararı Alanyalı Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na bıraktı.

09 Şubat 2015 Pazartesi 02:08
Krizi Çavuşoğluı çözecek
Rusya'da yaşanan ekonomik krizin Türk turizmini olumsuz etkileyeceğinden endişe eden sektör profesyonelleri, turist kaybını engellemek için Gürcistan modelini önerdi. BDT ülkelerinin kendi aralarında kullandığı iç pasaportun Türkiye'de de geçerli olmasını sağlayacak uygulamaya Bakanlığın sıcak baktığı belirtildi. Türkiye'nin turizmde en büyük ikinci pazarı konumundaki Rusya'da yaşanan ekonomik kriz, turizmcileri harekete geçirdi. Sektör temsilcileri kriz nedeniyle yaşanması beklenen turist kaybının önüne geçmek için Gürcistan modelini önerdi. Aralık 2011'de Gürcistan'la varılan anlaşma sonucunda iki ülke vatandaşlarına nüfus cüzdanıyla karşılıklı geçiş hakkı tanınmıştı. Turizmciler benzer uygulamanın Rusya vatandaşları için de geçerli olmasını istiyor. Uluslararası pasaport yerine BDT ülkelerinin kendi aralarında kullandıkları iç pasaportun Türkiye'de de geçerli olmasını talep eden sektör oyuncuları, Turizm Bakanlığı'nın konuya sıcak baktığı ve gündemine aldığı bilgisini verdi. İç pasaportun kullanılması halinde Rus turist sayısında kaybın önüne geçileceği, hatta ortalama 500 bin kişilik artış yaşanacağı öngörülüyor. 
 
"KONU DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA AKTARILDI"
Sabah gazetesinden Betül Alakent'in haberine göre, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Rusya'da nüfusun sadece yüzde 25'inin uluslararası pasaportunun olduğunu söyledi. Bayındır, "Ülkede uluslararası pasaport çıkartma işlemi prosedürler yüzünden en az 1 ay sürüyor. Ruslar Türkiye ziyaretlerini aileleriyle yapıyor. 4 kişilik bir ailede bu işlem çok fazla zaman aldığı için caydırıcı oluyor" dedi. İç pasaportun Türkiye'de geçerli olması halinde 2015'te Rus turist kaybının önüne geçileceğini belirten Bayındır, benzer modelin Gürcistan'la uygulandığını ve bugüne kadar bir sıkıntı yaşanmadığını ifade etti. Bayındır, "İç pasaport Kiril alfabesiyle yazılmış. Bu nedenle emniyet, uluslararası güvenlik gibi konularda bazı sıkıntıların yaşanabileceğinden endişe ediliyor. Fakat hükümetimiz bu alfabeyi sisteme 1 haftada uyarlayabilecek teknolojiye sahip. Konu uluslararası boyutu nedeniyle Dış İşleri Bakanlığı'na da aktarıldı" diye konuştu. 
 
"FİYAT KIRMAK SÖZ KONUSU DEĞİL" 
 
Önceki gün Rusya Tur Operatörleri Birliği Başkanı Maya Lomidze, Türk hükümetinin Rus turistler için özel indirimli fiyatlar belirleyebileceğini belirterek, bununla ilgili çalışma yürütüldüğünü açıklamıştı. Ancak TÜROFED Başkanı Osman Ayık, fiyat kırmanın şu an için söz konusu olmadığını söyledi. Ayık, "Fiyat ve kalite dengesi Türkiye'de oturmuş durumda. Rusya'dan turist çekmek için bunu bozmamız söz konusu olamaz. Rusya'daki sorunların farkındayız. Her bütçeye uygun ürün ve tesisimiz var. Fiyatlarımız da geçen yılla aynı. Bu da destekleyici bir etken" ifadelerini kullandı. 
 
"500 BİN KİŞİLİK ARTIŞ YAŞANIR" 
 
Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, iç pasaportun kullanılması halinde Rus turist sayısında minimum 500 bin kişilik artış yaşanacağını söyledi. Çilsal, "Türkiye'de İtalya'ya pasaportsuz gidilebileceğini söyleseniz İtalya'ya akın olur. Bizim için İtalya ne kadar cazip bir destinasyonsa Rusya için de Türkiye aynı konumda" dedi.
 
Son Güncelleme: 09.02.2015 02:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81