Komisyoncuların kira isyanı: 'Yüksek kira dayatması var!'

Alanya’da kurulu bulunan hallerin dernek başkanları üyelerinle yaptığı toplantıda özel firmanın yaptığı yeni hale katılmama kararı aldırlar.

Komisyoncuların kira isyanı: 'Yüksek kira dayatması var!'

Alanya’da kurulu bulunan hallerin dernek başkanları üyelerinle yaptığı toplantıda özel firmanın yaptığı yeni hale katılmama kararı aldırlar.

01 Eylül 2014 Pazartesi 11:39
Komisyoncuların kira isyanı:  'Yüksek kira dayatması var!'
Antalya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı Toptancı Hal Şube Müdürlüğü’nün, Toptancı Hal Komisyoncularına Türkler’deki yeni hali yapacak olan Alanya Yeni Meyve Sebze İşletmeleri A.Ş  ile sözleşme yapmaları ile ilgili yazı üzerine Alanya, Demirtaş Konaklı ve Payallar hal komisyoncuları bir toplantı yaptı. Payallar halinde yapılan toplantıya Alanya Hal Dernek Başkanı Mustafa Yüksekkaya,  Demirtaş Hal Dernek Başkanı Hasan Aras, Konaklı Hal Dernek Başkanı Ahmet Çavuşoğlu, Payallar Hal Dernek Başkanı Ali Ulukaya ve hol komisyoncuları katıldı. 
35 BİN ARTI KDV OLDU 
Toplantıda konuşan Alanya Hal Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Hilmi Ersoy, “Yüklenici firmanın Alanya Belediyesi’nin eski Türkler Belediyesi’ne verdiği yetkiyle 22 bin 500 TL kira bedeliyle ilk ihale yapıldı. İhale iptal edilerek bir sonraki ihalede dükkânların fiyatı 35 bin + KDV’ye belirlendi. Bu ihalenin iptal edileceği sözü verilmişti basının önünde bizzat Menderes Bey açıklamıştı şimdiki gelinen durumda eskide beri verilen sözleri bir tarafa atıldığı yüklenici firma tarafından bize 15 gün içinde sözleşme yapılması sözleşme yapılmadığı takdirde mevcut haklarının iptal edileceği söyleniyor. Biz federasyonumuza sorduk, böyle bir dayatmanın olmayacağını, yargı yolunun açık olduğunu belirttiler” dedi. 
ANTALYADA 12 BİN TL
Ersoy, “Üstelik 480 dönüm üzerine kurulu bir hal iken şu anki Alanya halinin çok çok aşağısında bir kira ile oturuyorlar. Biz buna karşıyız, biz ucuz oturalım demiyoruz. Bölgedeki çevre hallerdeki kiralar baz alınarak bizim kiramızın da onlara göre ayarlansın istiyoruz. Biz baştan beri müteahhit firma adı altında çalışmak istemiyoruz. Antalya merkez hali üstlensin,  biz Büyükşehir’in kiracısı olalım. Bunu her ortamda söyledik ama nedense bizim isteğimiz hiçbir zaman kaale alınmadı” şeklinde konuştu. 
MASRAFLARI DA KOMİSYONCULAR ÇEKECEK
Yapılan anlaşmada kira dışında halin masraflarının da komisyoncular tarafından ödeneceği söyleniyor. Bu konuda söz alan komisyoncular şöyle konuştular: “Yüklenici firma ayrıca kiranın yanında temizlik, aydınlatma, zabıta ve buna benzer tüm masrafların komisyoncular tarafından karşılanacağını belirtiyor. Firmanın hallerle ilgili toplantılara ve fuarlara katılmasının da masraflarını komisyoncular ödeyecek deniliyor. Böyle bir uygulamayı Türkiye’nin hiç bir yerinde görmedik. Yüklenici firma halden aldığı rüsumların haricinde çevre depolardan buna benzer yerlerden bildirimlerden pay alacak”   
SIKIŞTIRILMIŞ PROJE
Toplantıda söz alan komisyoncular, “Bu proje 150 dönüme sıkıştırılmış yakın bir zamanda yetersiz gelecektir. Bunun daha geniş kapsamlı yapılması gerekiyor. Burada gözden kaçırıldığı bir şey var. Komisyoncu dükkânları tüccarın kullanacağı ardiyeler aynı fiyatı geçiyor. Bu fiyatlarla tüccar arkadaşlarımız buralara gelmez. Bir ardiyenin kirası 150 bin TL’yi bulacaktır. Bunu da göz ardı etmemek gerekir. Zaten hal her geçen gün kan kaybediyor, biz yeni halde ürünleri farklı satmayacağız. Türkiye’nin her yerindeki fiyatlara göre fiyatlar belirlenecek” dediler.
OY BİRLİĞİ İLE HAYIR
Toplantı sonunda dernek başkanları özel firma ile sözleşme yapmayacaklarını belirterek bu konuda destek istediler. Yapılan oylamada oy birliği ile sözleşme yapmama kararı aldılar. Kira müddeti kendisi 30 artık 10 yıl olmasına rağmen haldeki komisyonculara 10 yıllık sözleşme yapmaktadır. Daha sonra yapılan kısmi oylamada bu şartlarla sözleşmenin yapılmaması konusunda karar aldılar. Ayrıca bu sorunun hal dernekleri başkanlarınca büyükşehir belediyesinde görüşmeye ve gerekirse yargı yoluna gidilmesi konusunda karar aldılar. 
 
Hayri Demir 
 
Son Güncelleme: 01.09.2014 11:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81