İlk tur bugün

TBMM'de Meclis Başkanlığı için adaylık başvuruları geçtiğimiz Cumartesi sona erdi. Oylama bugün başlıyor. TBMM İç Tüzüğü’ne göre en fazla 4 turda gizli oyla yeni başkan seçilecek.

İlk tur bugün

TBMM'de Meclis Başkanlığı için adaylık başvuruları geçtiğimiz Cumartesi sona erdi. Oylama bugün başlıyor. TBMM İç Tüzüğü’ne göre en fazla 4 turda gizli oyla yeni başkan seçilecek.

29 Haziran 2015 Pazartesi 15:51
İlk tur bugün
7 Haziran Genel Seçimleri'nin ardından TBMM'de Meclis Başkanlığı için ilk tur oylaması Pazar günü yapılacaktı ancak yemin töreninin ardından grup temsilcilerinden oluşan Danışma Kurulu'nun aldığı kararla turların Salı günü (bugün) başlatılmasına karar verildi. İçtüzüğü göre her şartta yeni Meclis Başkanı 2 Temmuz'a kadar seçilmiş olacak. İlk iki turda seçilebilmek için en az 367 oy almak gerekiyor. Üçüncü turda 276 oy aranırken, son turda en fazla oy alan iki aday yarışıyor ve en çok oyu alan seçiliyor. Üç muhalefet partisinin 292 sandalyesine karşı AKP'nin 258 oyu bulunuyor. Başkanlık seçiminin ilk iki turunun bugün, üçüncü ve dördüncü turunun da 1 Temmuz Çarşamba günü yapılması konusunda görüşmeler yaptılar. Bu karar Danışma Kurulu kararıyla kesinlik kazandırılacak. Danışma Kurulu, yeni Başkanlık Divanı oluşuncaya kadar Meclis'in 1 Temmuz'da tatile girmemesi konusunda da karar alacak. 
 
'OYLAMALARI BEN YÖNETECEĞİM'
Öte yandan, "En Yaşlı Üye" sıfatıyla Geçici Meclis Başkanlığı'nı yürüten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Deniz Baykal, aday olmasına rağmen başkanlık seçimlerini kendisinin yönetmesinde yasal bir engel bulunmadığını açıkladı. CHP'nin TBMM Başkan Adayı Deniz Baykal, dün sabah Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde basın mensuplarına açıklama yaptı. Baykal, geçici başkanın TBMM Başkanlık seçimiyle ilgili tartışmaları hukukçulara incelettiğini ve herhangi bir sorun görülmediği için bugünki oturumu yöneteceğini açıkladı. İşte Baykal'ın açıklamalarından satırbaşları; 
 
YEMİN EDEMEYENLER YEMİN EDECEK 
"7 Haziran Genel Seçimleri'nden sonra siyasal hareketlenme giderek hızlanıyor. Yarın TBMM'nin önemli bir toplantısı var. TBMM üyelerinin tamamına yakını yemin ettiler. Milletvekili kimliğini kazandılar. Bir kaç görev olduğu için yada hasta olduğu için gelemeyen arkadaşlarımız da yemin edecekler. İlk iş olarak, başkan seçilmesi ve başkanlık divanının oluşması gerekiyor. Bundan sonra TBMM oluşmuş olacak. Bu sürecin kritik bir aşamasındayız. Yarın başkanlık seçimi ve yemin etmemiş vekillerimizin yemin etmesi için bir araya geleceğiz. Bu çalışmalar sırasında ben, en erken doğmuş milletvekili olarak geçici başkan göreviyle yükümlendim. Bunu bir onur olarak gördüm. Şimdi yarın da ben geçici başkan olarak denetim yapacağım. Hem geçici başkanım, hem de milletvekili olarak TBMM Başkanlık seçimine bir aday olarak yarınki toplantıda ben de oy isteyeceğim. 
 
OTURUM İÇİN HUKUKİ ENGEL YOK 
Bu çok sık görülen bir tablo değil. Bu tablo hem geçici başkan, hem aday olma tablosu bazı soruların doğmasına neden oldu. Bu sorular bana da yöneltildi. Ben bunu incelettireceğim, hukuki bir çalışma yaptıracağım dedim. Şimdi burada o kararı açıklamak için bulunuyoruz. Konunun iki boyutu var. Bir aday olan geçici başkanın oturumu yönetip yönetmemesi konusu. Öbürü de aday olan geçici başkanın, seçimde milletvekili sıfatıyla oy kullanıp kullanmaması konusu. Tabi geçici başkanların kalıcı başkanlığa aday olması durumu, çok sık rastlanan bir durum değil. Sadece Süleyman Arif Emre Bey'in öyle bir girişimi olduğu tespit edildi. Sayın Emre geçici başkandı, en erken doğmuş olduğu için o da zamanında. Ve aynı zamanda da başkan adayı idi. Ve oturumu yönetti. Kimsenin itirazı olmadı. 
Son Güncelleme: 29.06.2015 15:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81