Belediye çöp toplama, taşıma ücreti alacak!

Dün gerçekleştirilen Belediye Meclis Toplantısı’nda büyük tartışmalar yaşandı. Turistik ve ticari faaliyetlerde bulunan işletmelerden çöp toplama ve taşıma bedeli alınması ile ücret tarifesinin görüşülmesinde partilerden farklı görüşler dile getirildi.

Belediye çöp toplama, taşıma ücreti alacak!

Dün gerçekleştirilen Belediye Meclis Toplantısı’nda büyük tartışmalar yaşandı. Turistik ve ticari faaliyetlerde bulunan işletmelerden çöp toplama ve taşıma bedeli alınması ile ücret tarifesinin görüşülmesinde partilerden farklı görüşler dile getirildi.

01 Temmuz 2014 Salı 19:43
 Belediye çöp toplama, taşıma ücreti alacak!
Başkan Yücel, evlerden alınırken bu tesislerden alınmadığını söylerken eşitlik ilkesini vurgularken “Hizmetleri sağlıklı bir şekilde yapmak için para lazım” dedi. CHP ve Ak Parti, yasal olmadığını söylerken MHP’li Tuna belirlenen ücretlerin artırılmasını talep etti. Yapılan oylamada CHP çekimser, Ak Parti ret,  MHP evet oyu kullanarak kabul edildi. 
 
 
Alanya Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclisi, dün saat 14.00’da Belediye Başkanı Adem Murat Yücel başkanlığında toplandı. Meclise mazeretli olan Ak Parti’den Emin Hatipoğlu dışında tüm meclis üyeleri katıldı. Bütçe Komisyonu’ndan gelen karar maddelerinin müzakeresi ile başlayan mecliste komisyonun 9., 10. ve 12. maddeleri uzun tartışmalara neden oldu. İlk tartışma Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün emlak beyan değeri yazılarının alınması sırasında belirlenen beyanname ve basılı evrak bedelleri konusunda çıktı. Komisyondan gelen kararda her bir parsel için, emlak bildirimlerinde beyanname başına ve dosyada bulunan evraklardan istenilen suretler için 10 TL, verilmesi sırasında ise 20’er TL olarak belirlendiği aktarıldı. 
‘YASAL OLARAK UYGUN DEĞİL’
Komisyon üyeleri CHP’li Mustafa Aras’ın ücretlerin yüksek olduğu gerekçesi ile çekimser oy kullandığı, Ak Partili Alper Birer’in ise Bilgi Edinme Kanunu’nun 5. Maddesi ve Anayasanın 73. Maddesi gereğince beyanname başına ücret alınmayacağını ifade ederek ret oyu verdiği ve kararın komisyonda oy çokluğu ile kabul edildiği kaydedildi. Maddenin müzakeresi sırasında konuşan Alper Birer, ücret talep edilemeyeceğini söylerken CHP Meclis Grup Sözcüsü Avukat Erdoğan Toktaş, bu şekilde belediye gelirlerinde bir düzenlemenin olmadığını ve meclisin vatandaşa bir yükümlülük getiremeyeceğini, yasal olarak ücret talep etmenin uygun olmayacağını belirtti. Başkan Yücel’in gerekli açıklamalarının ardından yapılan oylamada Ak Parti ret, CHP çekimser, MHP kabul oyu kullandı ve madde oy çokluğu meclisten geçti. 
TEMİZLİK İÇİN ÜCRETLER AÇIKLANDI
Komisyonun 10. maddesinde ise Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün ilçe sınırları içinde belediye tarafından çöp toplama ve taşıma hizmeti verilen turistik ve ticari faaliyetlerde bulunan işletmelerden Çevre Kanunu’nun 11. maddesi gereği çöp toplama ve taşıma bedeli alınması ve ücret tarifesi ele alındı. CHP’li Mustafa Aras’ın ücretlerin yüksek olduğu gerekçesiyle çekimser, Ak Partili Alper Birer’in ise çöp toplama ve taşımanın belediyenin asli görevi olduğu ve kendisine kanunla belirlenen ve yerine getirmesi zorunlu görevler için ücret belirleyemeyeceği gerekçesi ile ret oyu verdiği kararın komisyonda oy çokluğu ile geçtiği belirtildi.  Komisyondan geldiği şekilde çöp toplama ve taşıma ücretleri; 1 ve 2 yıldızlı oteller, apart otel ve pansiyonlardan yatak başına yıllık 20 TL, 3.4.5 yıldızlı otellerden yatak başına 30 TL, limanlardan yıllık 5 bin TL, bankalardan yıllık bin TL, akaryakıt istasyonlarından yıllık 500 TL, disko, bar, restoran, hal yazıhaneleri ve AVM’lerden metrekaresinden yıllık 2 TL, turistik ve ticari faaliyette bulunan diğer işletmelerden metrekaresinden 1 TL olarak açıklandı. 
MUHALEFET İTİRAZ ETTİ, MHP ARTIRILSIN DEDİ
Kararın mecliste müzakeresinde Ak Partili Birer, kanunda yeri olmadığını belirtti. CHP’li Toktaş ise kararda Çevre Kanunu’nun 11. maddesinin dayanak olarak gösterildiğini ancak belediyelerin katı atık bertaraf tesisi işletmek için bir bedel talep edebileceklerini ve şuanda Alanya Belediyesi’nin bu tesisi kurma gibi bir yükümlüğü olmadığı için kanunun ilgili maddesine uymayacağını vurguladı. Daha önce de katı atık katılma payı alındığını ve kendisinin dava açıp kazandığını belirten Toktaş, bu konuya ilişkin hukuken mümkün olmadığını ve tekrar değerlendirme için komisyona havalesini istedi. MHP Grup Sözcüsü Mustafa Tuna, belirlenen ücret tarifesinde turistik ve ticari faaliyette bulunan diğer işletmelerden ücretin alınmamasını talep ederken bankalardan 7 bin 500 TL, akaryakıt istasyonlarından 2 bin TL, restoran, hal yazıhanelerinin 2 TL olarak kalmak kaydıyla disko, bar, AVM ve zincir marketlerden metrekaresinden yıllık 10 TL olarak artırılmasını ve özel okullardan da 2 bin 500 TL olarak alınmasını talep edip gerekli düzenlemelerin yapılarak oylamanın yapılmasını istedi. 
YILLIK GELİR 2 MİLYON, GİDER 12 MİLYON 
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Yücel, “Yaklaşık 1,5 aydır bunun üzerinde çalışma yapıyorum. Çöp toplama ile ilgili kısıtlı bir durumdayız. Çünkü bölgede 677 adet turizm tesisi var. Bunların su kullanma bedeli olarak bizlere herhangi bir katkısı yok. Sadece biz çöpü alıyoruz. Zaten mesken ve konutlarda çevre temizlik vergisi olarak alınıyor.  Üç aydır gelirlere baktığım zaman çevre temizlik ile ilgili yıllık ortalama 2 milyon gelir, maliyete bakınca aylık 1 milyon gider var.  Bu da yılda 12 milyon yapar. Şunu belirtmek isterim. Beş yıldızlı bir otele normalde iki kamyon düşüyor. Bir tarafta tüyü bitmemiş yetimin mesken ve konutlarından vergi alacaksınız, beş yıldızlı bir otelden hiç almayacaksınız. Böyle bir sistem yok. Biz bu hizmetleri sağlıklı yapabilmek için kaynağa ihtiyacımız var. Belediye gelir kanununun bir hüküm olduğu için en azından bu paranın yarısını dahi toplamak amacımız. Hiç kimsenin mesken ve konutlarından ekstra vergi talep etmeyeceğiz. Bizim amacımız sadece gelir alamadığımız yerler. Bunu vicdanen böyle yaptığımızda meclisim adına da rahatlatıyorum ve herkesin eşitlik ilkesine de saygı duyuyorum. Herkes bunun bedelini ödemek zorunda.” dedi. 
BU PARAYA İHTİYACIMIZ VAR
Ak Parti’den yapılan itirazların ardından CHP’li Toktaş, belediyenin sıkıntılarını ve Büyükşehir Yasası’nın getirdiği ağır yükleri bildiklerini belirterek “Ancak bunun yasal bir dayanağı yok. Başka bir yöntem bulunsun. Aksi halde doğru söylüyorsunuz, kaynak oluşturması lazım. Ama kanun maddesine göre böyle bir ücret koyamayız. Daha sonra Sayıştay’a gider üzerimize zimmet çıkar, iptal olur” dedi. Yücel, “İlgili Sayıştay kararları var. Düşüncenize saygı duyuyorum ama belediyemizin yaz boyunca bu hizmeti sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için bu paraya ihtiyacı var” diyerek oylamaya sundu. Yapılan oylama soncu Ak Parti ret, CHP çekimser, MHP kabul oyu ile oyçokluğu ile karar meclisten geçti. Kararın MHP’li Tuna’nın değişiklik önerisi ile kabul edildiği vurgulandı. 
AYDOĞAN: ALANYA’YA NE KATKILARI VAR?
MHP’li Kerim Aydoğan, ortada bir yanlış anlamanın oluştuğunu belirterek “Tasarruf için eğer Alanya’da bir hafta çöp alınmasa ya da günde bir defa alınsa herhalde oluşacak sorunları hep birlikte yaşayacağız. Bence bazı almamız gereken paraları çoğaltmak gerekecek. Tüm Alanya’nın parasını AVM’ler ve bankalar tümü ile çekiyor. Alanya’ya ne gibi katkıları var, hiç duydunuz mu? Alanyaspor’a, herhangi bir tanıtıma katkıları var mı? Yok. Elimizde imkân varsa bunların katılımları biraz daha artırılmalı. Hiçbir şekilde katkıları yok. Vergi merkezleri başka yerlerde, tüm parayı oraya yatırıyorlar” dedi. Ak Partili Başkaptan, “Yasal dayanağının oluşturması gerekiyor. Bizim burada kastettiğimiz olay bu. Eğer bu yasal bir süreç içerisine girdiği takdirde sıkıntılar oluşabilecek. Bizim tüm çekincemiz bu. Yoksa çöplerin toplanması ve diğer hizmetlerin aksaması ile alakalı muhalefet etme gibi bir derdimiz hiçbir zaman olamaz” dedi. Başkan Yücel ise “Biz de Deli Dumrul gibi sokağa geçip de sorma ver parası alalım demiyoruz. Bu daha önce de böyleydi, bunun devamlığını sürdürmek istiyoruz. Amacımız hizmet” diye konuştu.   
 

Son Güncelleme: 01.07.2014 19:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81