Balık halinde bolluk var

15 Nisam itibariyle av yasağının başladığını söyleyen Alanya Balık Hali esnafı , buna karşılık tezgahların boş kalmayacağını söyledi. Balık Hali'ndeki çeşit zenginliğine dikkat çeken esnaf vatandaşı balık almaya davet etti.

Balık halinde bolluk var

15 Nisam itibariyle av yasağının başladığını söyleyen Alanya Balık Hali esnafı , buna karşılık tezgahların boş kalmayacağını söyledi. Balık Hali'ndeki çeşit zenginliğine dikkat çeken esnaf vatandaşı balık almaya davet etti.

21 Nisan 2015 Salı 02:09
Balık halinde bolluk var
Türk denizlerinde gırgır ve trolleri kapsayan av yasağı 15 Nisan itibariyle başladı. Yasağın başlamasıyla Alanya Balık Hali esnafı, her türlü balığın tezgahlarda uygun fiyata bulunabileceğini belirtti. Türkiye'deki her denizden balık çeşitlerinin hale gelmeye devam ettiğini ifade eden esnaf, halkı günlük ve taze balık yemeye davet etti. Bazı esnafların görüşleri ise şöyle:
 
Hasan Eroğlu ;"15 Nisan'da av yasağı başladı. Bu yasak sadece trol ve gırgır teknelerini kapsıyor. Yine tekneler balık avlayabiliyor. Balık satışları iyi. Halk balığa rağbet ediyor. Vatandaşlar av yasağı başladı, diye tezgahlarda balık yok zannetmesin. Yaz-kış halk balık yemeye gelebilir. Şu an tezgahlarda her çeşit balık mevcut. Mevsimi sona ermesine rağmen hala balık haline çinakop geliyor. Karadeniz, Ege, Marmara bölgelerinden Alanya Balık Hali'ne balık geliyor. Alanya'dan da bol balık çıkıyor.  Balık çok doğal ve sağlıklı gıda maddesi olduğu halde evlerde pişirme kültürü çok gelişmiş değil. Evlerimizi kokutmamak uğuruna sağlığımızdan ödün veriyoruz. Kendi sağlıkları için de çok önemli, vatandaşları balık yemeye davet ediyorum."
 
Ali Nural; "Av yasağının başlaması Balık Hali'ne balık gelmeyecek anlamına gelmiyor. Alanya denizinde de bol balık çeşidi çıkıyor. Vatandaşlar balık halinden balık alıp, çevredeki restoranlarda pişirtip evine götürebiliyor. Balık fiyatlarımız çok uygun.  Balık halindeki balıklar diğer yerlerde satılan balıklardan daha taze ve fiyatı daha uygun."  
 
 
Mehmet Koku;" Bu mevsim içerisinde tezgahlarda istavrit, grida, kaya balığı, mercan ve turna olur. Bazı insanlar av yasağı olunca hale balık gelmediğini zannediyor. Küçük teknelerle hale balık gelmeye devam ediyor. Halde her zaman için balık mevcut. Tezgahlarda 4 ay boyunca yerli balık satılır. Herkesin balık yemesini tavsiye ediyorum."
 
Feridun Duraklı; "Balık yasağı başladı, balık satışları durgun. Sadece balık satışları değil, tüm piyasa durgun. Balık fiyatlarında değişen bir şey yok.  Az da olsa yine de satış yapıyoruz. Herkesin balık tüketmesi lazım. Bazı insanlar av yasağı olunca hale balık gelmediğini zannediyor. Küçük teknelerle hale balık gelmeye devam ediyor. Halde her zaman için balık mevcut. Her yıl genel anlamda piyasanın daha kötüye gittiğini görüyoruz."
 
Metin İtegüner; "Balık satışları zayıf. Dolar yükselince vatandaşın alım gücü düştü. Vatandaşları balık yemeye davet ediyorum.  Av yasağı başladı. Av yasağıyla bazı balık fiyatları yüzde 50'ye kadar artırabilir ama şuan fiyatlarda değişen birşey yok. Vatandaşı balık fiyatları ucuzken balık haline davet ediyoruz. Balık halinde 5-70 TL arasında balık bulmak mümkün.Tüm halkı balık yemeye davet ediyorum. Hormonsuz, doğal olan tek ürün balık. Balık fiyatları uygun."
 
 İŞTE BALIK FİYATLARI
 
Alanya Balık Halinde balığın kilo fiyatı şu şekilde; Çipura 16 TL, Levrek 16 TL, Kubbes 10 TL, Mercan 20-50 TL arasında, İstavrit 12 TL, Turna 25 TL, Karakulak 25 TL, Lokum 20 TL, Palamut 10 TL, Uskumru 10 TL, Kolyos 10 TL, Norveç Somonu 25 TL, Barbun 30-50 TL, Mezgit 30 TL satışa sunulmaktadır.
 
BALIĞIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
 
Diyetisyen Esra Sönmez ise omega 3’lerin faydalarını anlattı. Sönmez, omega 3’lerin vücuttaki kötü huylu hücrelerin kontrolsüz çoğalmasını engellediği gibi kalp hastalıklarına karşı da etkisini koruduğunu söyledi. Balığın omega 3 bakımından çok zengin olarak bilinen yağ asitleri, insan hayatının başlangıcından yaşamının sonuna dek ihtiyaç duyulan ve sık sık tüketilmesi gereken hücrelerimizin en önemli yapı taşları arasında bulunuyor. Vücudumuz tarafından üretilemedikleri için dışarıdan alınmaları gerekli olan omega 3 yağ asitlerinin pek çok faydası bulunuyor.Şeklinde konuşan Diyetisyen Esra Sönmez, omega 3’lerin faydalarını şöyle sıraladı.  
BALIK HER DERDE DEVA
Sönmez, "Omega 3 yağ asitlerinden EPA ve DHA, kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırıyor. Kalp krizinde etken bir rol oynayan trigliserit seviyesini azaltmaya yardım ediyor. Kanın akışkanlığına destek sağlayarak, kalp tarafından kolayca pompalanmasına yardımcı oluyor. Kalp krizi riskini düşürüyor. Vücuttaki kötü huylu hücrelerin kontrolsüz çoğalmasını engelliyor. Serbest radikallere karşı savaşarak cilt hücrelerinin yaşlanmasını engelliyor. Hücreleri yenileyip cildi güzelleştiriyor. Kanın beyin damarlarında rahatça dolaşmasını sağlayarak migren tipi ağrıları önlüyor. Başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere, sedef, astım ve alerji gibi inflamasyon (yangı) kaynaklı hastalıkların tedavisinde önemli rol oynuyor. Depresyon, bipolar bozukluk vb. birçok psikolojik ve nörolojik hastalığın önlenmesinde ve tedaviye desteğinde önemli yer taşıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek atopik dermatit, besin alerjisi ve astım gibi birçok hastalığa karşı koruma sağlıyor. balık yağında bulunan EPA ve DHA anahtar bileşenleri, Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlıyor.Ayrıca erken doğum riskini azaltıyor ve bebeğin boy ve kilosu üzerinde pozitif etki sağlıyor.Çocuğun matematik zekasını geliştirerek, okuma, telaffuz ve yazma becerisini artırıyor. Yeterince omega 3 alınmaması ise çocuklarda okuma zorluğu, matematik, telaffuz ve yazma yeteneklerinin az olmasına neden oluyor. Yapılan araştırmalar haftada 1-2 kez balık yiyenlerde felç riskinin yemeyenlere oranla daha az olduğunu ortaya koyuyor" dedi.
 
Son Güncelleme: 21.04.2015 02:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81