ALSİAD ekonomiyi değerlendirdi

Alanya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ALSİAD), Haftalık Ekonomi Değerlendirme Notu’nu yayınladı.

ALSİAD ekonomiyi değerlendirdi

Alanya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ALSİAD), Haftalık Ekonomi Değerlendirme Notu’nu yayınladı.

28 Nisan 2016 Perşembe 23:21
ALSİAD ekonomiyi değerlendirdi
Alanya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ALSİAD), Haftalık Ekonomi Değerlendirme Notu’nu yayınladı.

Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin verilerin yer aldığı raporda şu bilgilere yer verildi: “Merkez Bankası yeni başkanı Murat Çetinkaya’nın katıldığı ilk Para Politikası Kurulu toplantısında piyasa beklentileri ile aynı yönde bir karar alındı. 20 Nisan’da düzenlenen toplantıda politika faizi üst bandında 50 puan indirime gidilerek faiz yüzde 10’a çekildi. Alt bant olan yüzde 7,25 oranında ise değişikliğe gidilmedi. Kasım-Mart döneminde gerileme eğiliminde olan Tüketici Güven Endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 artarak 68,5 değerini aldı. Mevcut dönemin tasarruf etme için uygunluğu ve gelecek 12 ay içinde tasarruf etme ihtimali alt endekslerinin bir önceki aya göre yüksek oranda arttığı görülüyor. Nisan ayında, Perakende Ticaret ve Hizmet Sektörleri Güven Endeksleri bir önceki aya göre sırayla yüzde 5,9 ve yüzde 3,8 oranında azalırken İnşaat Sektörü Güven Endeksi ise yüzde 0,1 oranında arttı. Reel Kesim Güven Endeksi ise Nisan ayında bir önceki aya göre 1,6 puan artarak 105,7 değerine ulaştı. İhracat sipariş ve yatırım beklentilerinin bir önceki aya göre arttığı görülüyor. Kapasite Kullanım Oranı ise 0,2 puan artarak 75,4 oldu. Mart ayında Türkiye’deki toplam konut satışı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1 oranında artarak 117.205 oldu. Yeni satılan konutların satışı ise yüzde 1,7 oranında arttı ancak toplam satışlar içindeki payı bir önceki aya göre gerileyerek yüzde 44,7 oldu (bir önceki ay bu pay yüzde 46,6 idi). IMF haftasonu Türkiye ile ilgili Consultation IV raporunu yayınladı. “Büyüme güçlü ancak daha çok yapısal reform gerekiyor” başlığı atılan raporda, Türkiye’deki yüksek cari açığın orta vadede büyümeye zarar vereceği belirtildi. Raporda aynı zamanda Türkiye için risklerin negatif yönlü olduğu ve düşük tasarruf oranlarının dışsal kırılganlıkların ana sebebi olduğu vurguları dikkat çekiyor. Türkiye’nin büyüme tahmini 2016 ve 2017 için yüzde 4’lerden yüzde 3,8 ve yüzde 3,4’e indirilirken, enflasyon ise yüzde 9,8 ve yüzde 8,8 olarak belirtiliyor. Türkiye ve AB’nin yüksek düzeyli yetkililerinin katılımıyla düzenlenen “İş Dünyasıyla Diyalog ve Uluslararası Yatırımlar ve Yatırım Ortamı Konferansı”nda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB ile vize serbestisi sürecine ilişkin reformlar tamamlandığında işgücü piyasasını esnek hale getirecek düzenlemelerin hayata geçeceğini ifade etti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB üyeliği sürecinin Türkiye’nin en kapsamlı reform programı olduğunun ve bunun Türkiye kurumlarının kapasitesini artırdığının altını çizdi.

DÜNYA EKONOMİSİ
ABD Başkanı Barack Obama’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ziyareti sonrasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı çalışmalarının hızlanacağı ifade edildi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi bu sene içerisinde Euro Bölgesi’nde enflasyonun tekrar negatife dönebileceğini ancak sene sonuna doğru tekrar düzeleceğini öngördüklerini açıkladı. AMB, 2016 yılı için enflasyon ve büyüme tahminlerini de düşürdü. Geçtiğimiz hafta ABD’de petrol üretiminin son 18 ayın en düşük seviyesinde gerçekleştiğinin açıklanması ve küresel arz fazlasının azalacağı beklentisi ile petrol fiyatları son beş ayın zirvesine yükseldi. 44 dolara kadar çıkan Brent petrolün hafta başında tekrar 43,6 dolara düştüğü belirtildi. Küresel piyasalar bu hafta Fed ve Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yapacağı toplantılara endekslendi. Ekonomistler Fed’in Haziran’dan önce bir faiz artırımı yapmasını beklemiyor. Ekonomistler BOJ’nin ise yenin dolar karşısında son dönemde değer kazanması nedeniyle bir hamle yapabileceğini düşünüyor. Japonya Merkez Bankası’nın bu hafta düzenleyeceği toplantı öncesinde, bankaya yakın yetkililer Japon hükümetinin bankaya destek vererek Abe reformlarının hızlandırılması gerektiğini dile getirdi. Çin’de yılın ilk çeyreğinde borçlar gayrisafi hasılanın %237’sine ulaşarak rekor seviyeye tırmandı. Ekonominin hızlanması için piyasaya sürülen likidite nedeniyle borçların arttığı belirtilirken bu durumun finansal kriz riski içerdiği belirtildi.
Son Güncelleme: 28.04.2016 23:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81