Alara'da Hes davası

Antalya'da Uçansu Şelalesi'ni de içine alan doğa harikası Alara Nehri'nde yapımı planlanan Kamer HES projesi için verilen 'ÇED Olumlu' raporunun iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açıldı.

Alara'da Hes davası

Antalya'da Uçansu Şelalesi'ni de içine alan doğa harikası Alara Nehri'nde yapımı planlanan Kamer HES projesi için verilen 'ÇED Olumlu' raporunun iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açıldı.

14 Haziran 2015 Pazar 19:11
Alara'da Hes davası
Gündoğmuş Uçansu Şelalesi'ni de içine alan Alara Nehri üzerinde planlanan 7 HES'ten ikisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilen 'ÇED Olumlu' raporları, köylülerin açtıkları davalarla 2013 yılında Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'nce iptal edildi. Hayat 1 ve Hayat 2 regülatör ve HES projelerine karşı hukuk mücadelesini kaybeden Bakanlık, mahkemenin iptal ettiği iki HES projesinin hemen üst tarafında planlanan Kamer HES Regülatörü ve HES projesi için 'ÇED Olumlu' raporu verdi. Köylüler, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açarak, HES projesi için yürütmenin durdurulması ve ÇED Olumlu' raporunun iptalini talep etti. Mahkeme ara kararında davalı idareden 15 gün içinde savunma istedi.
 
5 BİN 500 METRE SU HAPSEDİLECEK
Nehir suyunun 5 bin 500 metre iletim kanalıyla borulara hapsedileceğini belirten köylülerin avukatı Münip Ermiş, doğa harikası nehrin ve buradaki doğal yaşamın, alanın yoğun inşaatlarla ve suyun borulara hapsedilmesiyle birlikte yok edileceğini savundu. Dava dilekçisinde bölgede geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan 7 köy bulunduğuna da işaret ettiklerini belirten Ermiş, tarımsal alanların da ciddi zarar göreceğini dile getirdi. Nehri ve etrafındaki doğal hayatı tamamen olumsuz etkileyeceğini öne sürdükleri 'ÇED Olumlu' raporunun iptali ve yürütmeyi durdurma istemiyle Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açıldığını belirten Ermiş, bölgenin çok önemli alternatif turizm merkezi olduğunu, HES'in rafting ve kano turizmine de büyük zarar vereceğini düşündüklerini dile getirdi.
 
TOPLAM 7 HES, 1 BARAJ PLANLANIYOR
 
Orta Toroslar'ın 2600 rakımlı dağları Akdağ ve Kuşak'tan doğup, Alanya'nın Boztepe turizm bölgesi sınırlarından Akdeniz'e dökülen Alara Nehri 80 kilometre uzunluğunda. Alarahan Kervansarayı, Alara Kalesi gibi büyük öneme sahip tarihi değerlerle de bütünleşen Alara Nehri'nin Güzelbağ'ın doğusundan başlayıp Alarahan bölgesine kadarki bölümünde de rafting ve kano parkuru bulunuyor. Nehir üzerinde 7 HES'in yanı sıra, bir de baraj yapımı planlanıyor. 
 
Son Güncelleme: 14.06.2015 19:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81