Adım adım kış turizmi

Alanya Belediyesi ve Alanya Doğa Sporları Kulübü’nün iş birliği ile Alanya bir ilk ve bir farklılığa daha imza attı. Türkiye Tırmanış Milli Takım Sporcusu Zorbey Aktuyun, Kemal Sezen ve Emre Baran 20 gün boyunca süren tırmanışlar sonucunda 720 metre yükseklikte 10 tırmanış rotası açtı.

Adım adım kış turizmi

Alanya Belediyesi ve Alanya Doğa Sporları Kulübü’nün iş birliği ile Alanya bir ilk ve bir farklılığa daha imza attı. Türkiye Tırmanış Milli Takım Sporcusu Zorbey Aktuyun, Kemal Sezen ve Emre Baran 20 gün boyunca süren tırmanışlar sonucunda 720 metre yükseklikte 10 tırmanış rotası açtı.

25 Nisan 2014 Cuma 02:53
Adım adım  kış turizmi
Tırmanış antrenörü olan Kemal Sezen tarafından bir yıl önce ilk incelemesi yapılan Alanya Belediyesi Kızılalan Mağara bölgesine giren Türkiye Tırmanış Milli Takım Sporcusu Zorbey Aktuyun, tırmanış sporcuları Kemal Sezen ve Emre Baran; tırmanış alanlarını inceleyerek 20 günlük çalışmalarının ardından 10 rota açtılar. Açılan bu rotalar, Alanya ve Kızılalan, İzmir’de 25-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Türkiye’nin en uzun soluklu kaya tırmanış şenliğinde sunum şeklinde tanıtılacak. Gerçekleştirilecek olan tanıtım, Alanya'nın kış turizmine büyük katkı sağlayacak. 
 
'ALANYA'YI iZMİR TIRMANIŞ ŞENLİĞİNDE TANITACAĞIZ'
20 günlük kampla ilgili konuşan Türkiye Tırmanış Milli Takım Sporcusu Zorbey Aktuyun, "Kaya tırmanışı bir dağ ve kayak bölgesine yapılan tırmanış türüdür. Biz Alanya'da ilk kaya tırmanış bölgesi ve rotalarını oluşturduk. Burada açılan rotalar sabit dünyadan gelen tırmanışcılar bu rotalarda kendi emniyetlerini alarak her zaman tırmana bilecekler. Bu rotalar 40-50 metreye varan uzunlukta iple tırnanılması gereken rotalardır.  Bu bölge Kızılalan olarak geçiyor. Şu ana kadar 10 rota açtık ancak bu bölgede yüzlerce rota daha açılabilir. Bölgenin en büyük özelliği Alanya gibi denize sıfır bir bölgede deniz kum ve tırmanış bölgesinin birbirine yakın olması ve 12 ay boyunca tırmanışa müsait bir bölge olması diyebilirim" dedi. Aktuyun, " Bu kaya tırmanışında minimum 2 kişi olur. Bir kişi iple tırmanır bir kişide emniyeti alır.  Kızıl alanın girişinden kent ormanı bölgesinden 15 dakikalık bir yürüyüş ile kaya bandına ulaşılabilir. İlk kez bu bölgeye geldim. Bu bölge imkanlar doğrultusunda gelişmeye devam edecek bir bölge. Bu bölge 720 metre yüksekliğinde ve gölgede güneş almadan tırmanılabiliyor. Alanya'nın tanıtımı için bugün akşam İzmir'de kaya tırmanış şenliğinde Kızıl alan bölgesinin ilk tanıtım sunumunu yapacağız. Burada Alanya'yı ve Kızılalan mevkisini tanıtacağız. Çünkü Alanya kendi güzelliği de birleşince kesinlikle görülmesi gereken bir yer" dedi. 
 
'ALANYA'NIN ADINI TIRMANIŞ SPORUNDA DUYURMAK İSTİYORUZ'
Ekibin bir diğer üyesi Emre Baran'da kamp ile ilgili değerlendirme yaptı. Baran, "Bende Türkiye'nin bir çok bölgesinde tırmanmış bir sporcu olarak bölgede ki potansiyeli gördüm. Ulaşımı ve kaya yapısıyla rotaların çeşitliliği ile iyi bir bölge olacağını düşünüyorum. Alanya'nın doğası ve şehrin güzelliği ve yapısıyla tırmanışı da eklemek güzel oldu. Bu güzel doğada tırmanmak ve böyle tecrübeli bir ekipte bulunmak güzel ve keyifliydi. Umarım önümüzde ki yıllarda da daha çok tırmanış yaparak Alanya'nın adını tırmanış sporunda da duyururuz" dedi. Baran ayrıca, 20 gün boyunca kendilerini Alanya'da misafir eden Sultan Keykubat Otel sahipleri Kemal Sezen'in anne ve babası Tahsin ve Ayşe Sezen'e de teşekkür etti. 
 
ALANYA'YI TIRMANIŞ MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ'
Sultan Keykubat Otel'in sahibi Tahsin Sezen'in oğlu olan ve ekibin bir diğer üyesi Kemal Sezen'de yapılan tırmanışlarla ilgili bilgiler aktardı. Sezen, "Ben Alanya'ya tırmanış sporunu getirmek istiyordum. Bunun için öncelikle kayalık bir bölge gerekiyordu. Tabi ki uygun şartlarda bir kayalık olması lazımdı. Buda işin en kolayıydı aslında çünkü Alanya bu konu için en uygun bölgeydi. Daha sonra bu iş için gerekli prosedürün uygulanması gerekiyordu bu konuda Alanya Belediyesi ve İlçe Spor Müdürlüğü çok yardımcı oldu. Gerekli ekipmanlarımızı tamamladık. Bana geri kalan buraya işinin ehli ve işi bilen sporcuları getirmekti. Bende Bu sporda Türkiye'yi dünya çapında temsil eden ve aynı zamanda arkadaşım olan Zorbey Aktuyun ve birçok tırmanışı beraber yaptığım Türkiye'de önemli tırmanışları bulunan Emre Baran'ı davet ettim. Onlarda beni kırmayarak Alanya'ya geldiler. Yaklaşık 20 gündür Kızılalan mevkiinde 3 kişilik ekibimizle rota açma ve tırmanış çalışmalarımızı bugün itibariyle(dün) tamamladık. Umuyoruz ki Alanya'ya daha çok tırmanıcı gelip daha çok rota açılıp buranın bir bisiklet ya da bir triatlon gibi sporların yanında tırmanış sporunun da merkezi haline gelmesini istiyorum" dedi. 
'23 NİSAN'DA MİNİK ÖĞRENCİLERİ KIZILALANA TIRMANDIRDIK'
Sezen, " 23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda da minik öğrencileri Kızılalan mevkiine çıkararak gerekli önlemleri alım onlara da tırmanış sporunu sevdirmek adına bir tırmanış gerçekleştirdik. Buda onların çok hoşuna gitti. Önümüzde ki yıllarda da bu tip organizasyonları sürdürmek istediklerini belirtti. 
 
'ALTERNATİF TURİZM İÇİN BU SPORA DESTEK VERECEĞİZ'
Açılan rotaların ardından Alanya Belediyesi Destek Hizmetleri ve Spor Müdürü Saim Kanlı ve ALDOSK Başkanı Mehmet Zafer Peker ile Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’i ziyaret eden sporcular rotalar hakkında Yücel’e bilgiler vererek desteklerinden dolayı teşekkür ettiler. Güvenlik tedbirlerinin alınmasına önem veren Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel,” Beden ve zihin arasında gerçek bir uyum gerektiren ve dünyanın en zorlu doğa sporlarından biri olarak kabul edilen kaya tırmanışı için Alanya’da rotalarımız açıldı. Emeği geçen sporcularımıza teşekkür ediyorum. Güneşe bir adım daha yakın olmak isteyen doğa sporu tutkunları; güvenlik önlemlerini alarak ve doğa ile baş başa olmanın bilincinde Alanya Kızılalan Tırmanış Bölgesine gidebilirler. Önümüzdeki zaman içersinde bu tür alternatif turizm çalışmalarımızda daha çok turistin gelmesine vesile olacak organizasyonlarımız için desteklerimiz sürecektir” dedi.
-Mert KULAÇ
 
Son Güncelleme: 25.04.2014 02:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81