'Kırsal yatırımlar konuşuldu'

Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü tarafından 'Kırsal Yatırımların Desteklenmesi' konulu bir toplantı düzenlendi

'Kırsal yatırımlar konuşuldu'

Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü tarafından 'Kırsal Yatırımların Desteklenmesi' konulu bir toplantı düzenlendi

13 Kasım 2014 Perşembe 09:24
'Kırsal yatırımlar konuşuldu'
Alanya'da 'Kırsal Yatırımların Desteklenmesi' konulu toplantı gerçekleştirildi. Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen toplantıya Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, muhtarlar, üreticiler ve teknik personel katıldı. Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ndeki toplantının açılış konuşmasını kurum müdürü Mehmet Rüzgar yaptı. Müdür Rüzgar, Alanya'da büyük yatırımlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Rüzgar, "Alanya'ya en azından bir meyve suyu fabrikası kurulamaz mı diye bir düşünce vardı. Bu da proje içerisinde sokulabilir. Bu birlik ve birliktelik ister. Alanya'da ciddi anlamda bir bitkisel üretim ve ihracat yapılan ürünler söz konusu. Bununla ilgili soğuk hava deposu yapılabilir. Ürün paketleme tesisi yapılabilir. Zeytinyağı fabrikası kurulabilir. Yeni ürünlerimizden avokado var. Paris'e gıda fuarına gitmiştik. Meksika standından avokadonun işlendiğini gördük. Avokadoyu işlemişler, -40 derecede dondurmuşlar, paketlemişler ve yıl boyu kullanılabilir hale getirmişler. Ürünleri işleyip ondan elde ettiğimiz geliri daha da arttırabiliriz. Biz bunu yapabilecek ziraat odasını, kooperatif başkanlarını, ticaret odasını çağırdık. Alanya'ya bu tür işletmeleri kazandırabiliriz" dedi.
 
BAŞVURU İÇİN SON TARİH 24 ARALIK
Rüzgar'ın ardından konuşan Ziraat Mühendisi Nurten Güç de,"Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın amacı kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonun sağlanması, tarımsal alt yapının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin güçlendirilmesi, kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması. Programın hedefleri tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması yönündeki tesislerin ülke genelinde eksik kapasitelerin tamamlanması, istihdam yaratılması, Avrupa Birliği'ne (AB) giriş sürecinde yatırımcılarda proje kapasitesi oluşturma amacıyla katılım öncesi yardımlardan azami düzeyde yararlanılmasını sağlamak. Kırsal kalkınma yatırımları 26 Ekim'de Resmi Gazete'de yayınlandı. 24 Aralık'a kadar başvuru süresi bulunuyor. Bu sene ilk defa il tarım ve hayvancılık müdürlüklerine dosya teslimi yapılmayacak. Sadece Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın internet sitesinden kayıtlı online başvuru kısmından girişler yapılarak başvuru tamamlanmış olacak. Projelerin başvuru süresi 24 Aralık'ta sona eriyor. Değerlendirmelerden geçen ve bakanlıktan onay gören projelerin tamamlanma süresi 1 Aralık 2015. Projelerinizin mutlaka bu tarihte sona ermiş olması gerekiyor. Yatırımcıların bu hususa dikkat etmesi gerekiyor. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik olan tesislerle yeni tesislerin yapımına destek veriyoruz. Mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımına ve teknolojilerini yenilemelerine de destek veriyoruz. Kısmen yapılmış tesislerin tamamlanmasına yönelik projelere de destek veriyoruz. Alternatif enerji kullanılan seraların yapımına destek veriyoruz. Yalnız bu sene bu konuda biraz değişiklik yapıldı. Sadece güneş, jeotermal, biyogaz ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerle birlikte projelendirilirse seralara destek veriyoruz. Sadece sera yapımına destek vermiyoruz. Burada elektrik enerjisinin tesisinin ihtiyacı serada kullanılacak kadar olmalı. Alternatif enerji kullanan seralarda maliyetleri bakanlık belirlemiş durumda. Bu maliyetleri geçtiği durumda projeleriniz elenebilir. Bunlar topraklı seralarda en fazla dekara maliyetin 90 bin TL olması gerekiyor. Topraksız seralarda 120 bin TL, topraksız süslemeli cam seralarda da 150 bin TL dekara maliyeti geçtiği takdirde projeniz elenebilir" diye konuştu.
 
Son Güncelleme: 13.11.2014 09:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81