'Her 20 saniyede kana ihtiyaç var!'

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü ile ilgili basın duyurusu yayımladı.

'Her 20 saniyede kana ihtiyaç var!'

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü ile ilgili basın duyurusu yayımladı.

13 Haziran 2016 Pazartesi 21:33
'Her 20 saniyede kana ihtiyaç var!'
Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü ile ilgili basın duyurusu yayımladı. Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan basın duyurusunda: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl, ABO kan grubu sistemini bulan, Nobel ödüllü Karl Landsteiner’in doğum günü olan 14 Haziran tarihi, Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü olarak kutlanmaktadır. Amacı, ihtiyaç sahipleri için kan veren gönüllü kan bağışçılarını kutlamak ve gönüllü güvenli kan ihtiyacına toplumun dikkatini çekmektir.
İstatistikler göstermektedir ki Türkiye`de her 20 saniyede bir kişinin kana ihtiyacı olmakta, her üç kişiden biri yaşamı boyunca mutlaka kana ihtiyaç duymaktadır. Bunun için de gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç duyulmakta, güvenli kan ihtiyacının hemen tamamı bu şekilde sağlanmaktadır. Hasta yakınları yerine gönüllüden kan alınması tüm dünyanın önerdiği en güvenli sistemdir
18-65 yaş arası, 50 kg üzerinde olan herkes önemli bir sağlık problemi yoksa yılda 2-3 kez kan verebilir
Kan bağışının birçok yararı vardır. Şöyle ki;
* Bir sağlık muayenesinden geçmiş olursunuz
* Sarılık, AIDS, sifiliz gibi bulaşıcı hastalık taramaları yapılmış olur
* Kan grubunuz belirlenir ya da teyit edilir
* Kanınız yenilenir
* Başkalarına yaptığınız katkıdan dolayı kendinizi iyi ve mutlu hissedersiniz
* Bir gün önceden iyi uyunmalıdır.
* İyi bir kahvaltı yapılmalıdır
* Fazladan sıvı içilmelidir
Kan verirken, sakin olup zamanı eğlenceli hale getirilmesi faydalı olacaktır. Kan verme işlemi sonrası, verilen meyve suyu ve kek şeklindeki ikramı alarak bir süre dinlenmeniz uygun olacaktır.
Kan verdikten sonra her zamankinden daha fazla sıvı alınması, en az 2 saat sigara içilmemesi ve kan alınan kolunuzla ağır kaldırılmaması önerilmektedir.
Son Güncelleme: 13.06.2016 21:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81