'Daha fazlasını bekliyorduk'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnaf ve sanatkarların da alışveriş merkezlerinde yer almasına imkan tanıyan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu onayladı. Onaylanan kanunla ilgili Alanya Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp, "Bu Yasanın çıkması iyi bir şey ama bizler küçük esnafın ayakta kalabilmesi için daha fazlasını bekliyorduk" dedi.

'Daha fazlasını bekliyorduk'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnaf ve sanatkarların da alışveriş merkezlerinde yer almasına imkan tanıyan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu onayladı. Onaylanan kanunla ilgili Alanya Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp, "Bu Yasanın çıkması iyi bir şey ama bizler küçük esnafın ayakta kalabilmesi için daha fazlasını bekliyorduk" dedi.

30 Ocak 2015 Cuma 10:06
'Daha fazlasını bekliyorduk'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, alışveriş merkezlerine ilişkin düzenlemeyi de içeren 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'u yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Kanunda, alışveriş merkezi, "Bir yapı veya alan bütünlüğü olan, içinde büyük mağaza ya da beslenme, giyinme, eğlenme, dinlenme, kültürel ve benzeri ihtiyaçların bir kısmının veya tamamının karşılandığı diğer iş yerleri bulunan, merkezi bir yönetime ve ortak kullanım alanları ile yönetmelikle belirlenen diğer niteliklere sahip işletme" olarak tanımlanıyor. Perakende işletmelerin açılış ve faaliyeti ile kapanışında gerekli başvuru ve diğer işlemlerin yapılması, ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesi, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve bu işletmelere yönelik veri tabanının oluşturulması ile bilgi paylaşımının sağlanması amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde, Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulacak.
 
'BAKANLIK DENETİMDE YETKİLİ OLACAK'
Perakende işletmeler, iş yeri açma ve çalışma ruhsatını vermeye yetkili belediye veya il özel idareleri ile diğer idareleri kapsayan yetkili idarenin izniyle açılacak ve faaliyete geçecek. İzin, PERBİS üzerinden verilecek. İş yeri açma başvurusu uygun bulunmayanlara sonuç en geç 30 gün içinde gerekçeli olarak tebliğ edilecek. Bakanlık, kanunun uygulanması, uygulamada çıkan sorunlar ve şikayetlerle ilgili olarak perakende işletmeler nezdinde denetim yapmaya yetkili olacak. Yetkili idareler, yetki alanlarıyla sınırlı olmak kaydıyla, perakende işletmeler nezdinde gerekli denetim ve uygulamaları yapmakla görevli ve yetkili olacak.
 
'YASANIN ÇIKMASI İYİ OLDU'
Onaylanan kanunla ilgili olarak açıklama yapan Alanya Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp, "AVM Yasası'nın  çıkması iyi bir şey. Ama bizler küçük esnafın ayakta kalabilmesi için daha fazlasını bekliyorduk. AVM'ler içerisinde küçük esnafa ayrılan  yüzde 5'lik bölüme AVM'lere yakın olan kişiler küçük esnaf odalarına kayıt yaptırarak yine kendilerinden birilerine burada dükkan açtıracaklar. Bizim asıl istediğimiz cadde ve mahalle aralarında bulunan küçük esnafların ayakta kalması için yapılması gereken bir çalışmaydı. Bu tam anlamıyla bizim istediğimiz çalışma değil" dedi.
 
'KÜÇÜK ESNAF AYAKTA TUTULMALI'
Bu mahalle aralarında her köşe başına açılan cep mağazaların ve BİM, A101 ve ŞOK gibi küçük mağazaların da içinde bulunduğu bir çalışma olmalıydı diyen Yenialp, "Bu mağazaların sayıları ile ilgili bir sınırlama getirilmeliydi.  Bir şehre aynı mağazadan en fazla 3 tane açılmalı. 4'ncü mağazanın açılmamasıyla ilgili bir çalışma bekliyorduk. Ayrıca bu mağazaların açılış kapanış saatleri Valilikler tarafından belirlenmeli. Valilerde bölgede ki esnafı koruyabilmek için  bunların açılış kapanış saatlerini sabah saat 9 akşam da saat 9 gibi belirlemeli ve hiç olmazsa o saatler arasında insanlar küçük esnaflardan alışveriş etmeli. Ve Ayrıca pazar günleri de bu mağazalar kapalı tutulmalı ve küçük esnaf böylelikle ayakta tutulmalı" dedi. 
 
Son Güncelleme: 30.01.2015 10:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81