'Çiçek Açan Antalya' görücüye çıktı

Antalya’nın Kaleiçi ile katıldığı ‘Çiçek Açan Şehirler’ yarışmasının jüri üyeleri Hıdırlık Sokak, Hesapçı Sokak, Mermerli Sokak ve Eski Yanık Hastane alanında yapılan düzenlemeleri inceledi.

'Çiçek Açan Antalya' görücüye çıktı

Antalya’nın Kaleiçi ile katıldığı ‘Çiçek Açan Şehirler’ yarışmasının jüri üyeleri Hıdırlık Sokak, Hesapçı Sokak, Mermerli Sokak ve Eski Yanık Hastane alanında yapılan düzenlemeleri inceledi.

24 Temmuz 2015 Cuma 18:51
 'Çiçek Açan Antalya' görücüye çıktı
 
Kanada merkezli sivil toplum kuruluşu olan Communities in Bloom’un, Uluslararası Çiçek Açan Şehirler Proje Yarışması kapsamında incelemelerde bulunan jüri üyeleri Alain Cappelle ve Richard Daıgneault, Kaleiçi’nde yapılan düzenlemeleri çok beğendi. ‘Çiçek Açan Antalya’ projesi kapsamında peyzaj düzenlemeleri yapılan, her yanı çiçeklerle süslenen, kültür ve sanat etkinlikleri şenlenen Kaleiçi, yarışmaya hazır olduğunu gösterdi. Karnaval alanına dönüşen Kaleiçi, jüri üyelerini büyüledi.
EL SANATLARINI İZLEDİLER
Proje alanında incelemelerde bulunan jüri üyeleri yetkililerden bilgi aldı.  ‘Çiçek Açan Antalya Projesi” jüri üyeleri Alain Cappelle ve Richard Daıgneault  büyük bir hayranlıkla inceledikleri proje alanında anı ölümsüzleştirmek için bol bol fotoğraf çekti. Jüri üyeleri proje kapsamında Kaleiçi’nde gerçekleşen etkinliklere katılmayı da ihmal etmedi. Sokak müzisyenlerini dinleyen jüri, hareketli şarkılara dans ederek eşlik etti. ASMEK kursiyerlerinin kurduğu geleneksel Türk el sanatları stantlarını ilgiyle incelendi. 
CANLI HEYKELLER 
Ebru sanatından etkilenen jüri üyeleri, ellerine fırçayı alıp ebru çalışması yaptı. Daha sonra jonglörlük yapmaya özenen Kanadalı Jüri Üyesi Richard Daigneault, jonglörden destek alarak denge tahtasında durmaya çalıştı. Kaleiçi sokaklarında Antalya'da yaşamış medeniyetlerden karakterlerle karşılaşan jüri üyeleri, şaşırdı. Pergeli tüccar, Bizans askeri,  Selçuklu kadını, Osmanlı sultanı, cumhuriyetin ilk dönemlerinden karakterlerin canlı heykelleri büyük beğeni topladı. Jüri, ağaç insan, havada asılı Hint gurusu performanslarıyla yakından ilgilenerek, fotoğraf çektirdi.
SEYİR TERASINDA MANZARA KEYFİ
Son olarak Driftwood sergi açılışı ve kokteyline katılan “Çiçek Açan Antalya Projesi” jüri üyeleri, Eski Yanık Hastane alanında yapılan park çalışmasını da inceleyip seyir terasından muhteşem Yat Limanı ve Antalya gün batımı manzarasını hayranlıkla seyretti. “Çiçek Açan Antalya Projesi” jüri üyelerine yaptıkları inceleme sırasında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mitat Yolcu, Dış İlişkiler Daire Başkanı Seval Yasak da eşlik etti.
BİTKİ KUŞAĞI
“Çiçek Açan Antalya Projesi kapsamında Hıdırlık Sokak, Mermerli Sokak ve Hesapçı Sokak ve Eski Yanık Hastane alanını içine alan düzenlemede sokak boyunca yaklaşık 630 adet ahşap saksı yerleştirildi. Sokak boyunca Antalyalıların ve turistlerin dinlenip soluklanabileceği 17 adet bank üzeri bitki takı konuldu. Ferforje askılı çiçekliklerin bulunduğu sokaktan geçenler bitki çeşitliği ile adeta kendilerini bitki kuşağına girmiş hissediyor. Hesapçı Sokak girişi ve meydana girilen iki duvarda canlı duvar uygulaması yapıldı. 
MUHTEŞEM SEYİR TERASI
1200 metrekarelik Eski Yanık Hastane meydanına girişte anıt ağaçları sembolize etmek ve gelen misafirlere toplanma ve gölge alan oluşturacak  3 keçiboynuzu ağacı dikildi. Ayrıca  3 adet keçi heykeli konuldu. Begonvillerle sarılı pergolalar, sıcak yaz günlerinde serinleme amaçlı su havuzları yapıldı. Falezler üzerinden 12 metre uzunluğunda muhteşem Yat Limanı ve Antalya manzaralı cam seyir terası oluşturuldu. Kaleiçi’nin evlerine özgü su kuyuları konularak geçmişte su gereksiniminin nasıl sağlandığı sembolize edildi. 
KAYBOLAN ÇİÇEKLER KALEİÇİ’NDE
Meydan ve sokak boyunca Antalya’nın kaybolan çiçekleri dikildi. Sürdürülebilirliğin ön planda tutulduğu projede elektrik güneş panellerinden sağlanıyor. Kaleiçi sakinlerinin projeyi sahiplenmesi ve yaşatabilmesi için saksı bitkilerinin sulaması Kaleiçi sakinlerine ve esnafa bırakıldı. Hıdırlık Sokak, Mermerli Sokak ve Hesapçı Sokak’la başlayan projenin daha sonradan geliştirilerek tüm Kaleiçi’ne ve şehre yayılarak bir  şehir projesi haline dönüştürülmesi hedefleniyor.
STK’LARLA İŞBİRLİĞİ
Çiçek Açan Antalya Projesi, Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Expo 2016, ,İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Peyzaj Mimarları Odası  ve STK’larla işbirliği içinde yürütülüyor. Proje kapsamında Kaleiçi'nde düne ve bugüne dair tüm değerlerini içinde barındıran, onu koruyan ve bu değerlerin gelecek kuşaklara da aktarılmasını sağlayacak düzenlemeler yapıldı. Yaklaşık 4 milyon 530 bin lira bedel ile  uygulamaya çıkan Kaleiçi Hıdırlık Sokak Kentsel Tasarım Projesi, 9 Mart 2015 tarihinde başladı ve 6 Temmuz 2015 tarihinde yapımı tamamlandı.
 
Son Güncelleme: 24.07.2015 18:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81