'Biz ne yiyeceğiz?'

Alanya'da uzun süredir 70 kuruştan satılan ekmeğin yüzde 30'luk zam kararı ile 1 TL'ye çıkacak haberlerinin ardından vatandaşlar tedirgin oldu.

'Biz ne yiyeceğiz?'

Alanya'da uzun süredir 70 kuruştan satılan ekmeğin yüzde 30'luk zam kararı ile 1 TL'ye çıkacak haberlerinin ardından vatandaşlar tedirgin oldu.

04 Nisan 2014 Cuma 09:47
 'Biz ne yiyeceğiz?'
Zam konusunda serzenişlerini dile getiren bir çok vatandaş 30 Kuruşluk zammı fazla bularak, "Zaten vatandaşın yediği bir ekmek kaldı. Ona da zam yaparlarsa bu vatandaş ne yiyecek? Bir eve hergün et girmek zorunda değil belki, ama hergün ekmek girmek zorunda. Vatandaşıda düşünsünler" diyerek tepkilerini dile getirdiler. 
'FIRINCI ESNAFINDAN YOĞUN ZAM TALEBİ GELİYOR'
Alanya gündemini meşgul eden ekmek zammı ile ilgili olarak Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir şunları söyledi, "Evet, Ekmekle ilgili bir çalışmamız mevcut. Bununla ilgili fırıncı arkadaşlarımızdan yoğun bir talep geliyor. Baktığımız zaman uzun süredir ekmek 70 Kuruş, unun çuvalı 35 TL'iken de 70 Kuruştu şimdi Unun çuvalı 70 TL olduğu için fırıncı esnafı arkadaşlarımızda bizlere bunu belirtiyor. Seçimden öncede zaten biz bu konudan söz etmiştik kendilerine bir çalışma yapacağımız ile ilgili olarak. Zaten Belediye'nin halk ekmek büfelerinde ki fiyatlarda da artış olacak en kısa sürede. Şu anda zam yok ancak zam ile ilgili olarak fiyat araştırmaları yapıyoruz en kısa sürede ortak bir karara varıp vatandaşı ve fırıncı esnafını üzmeyecek şekilde bir zam uygulayacağız.''
 
'ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE, EKMEĞİN FİYATI 1 TL OLACAK'
Fırıncı esnafının kan ağladığına dikkat çeken Demir, "Esnafımız kredi çekmiş, ödeyememiş ikinci krediyi de çekmesin diye biz bir şekilde bir orta yolu bulacağız. Bir çok fırıncı kapatmanın eşiğine geldi. Evini, arabasını satanlar var. Sorup soruşturduğumuza göre uzun süredir ekmeğe zam yapılmamış. Zaten şu anda Antalya'da ekmeğin fiyatı 1 TL'den satışa sunuluyor. Baktığımız zaman küçücük poaça 75 Kuruş, ekmek 70 Kuruş. Vatandaşlarımızında bu karşılaştırmaya bakarak düşünmesini istiyorum. Şimdi zam olmayacak ancak önümüzde ki günlerde olacak. Zamlı ekmeğin fiyatı Alanya ve mahallelerinde 1 TL'den satışa sunulacak" dedi. 
VATANDAŞ ZAMMI DOĞRU BULMADI
Alanya'da ekmeğin 70 kuruştan 1 TL'ye çıkacağı zam ile ilgili olarak vatandaşların görüşünü aldık. Görüşlerini aldığımız vatandaşlar bir seferde bu kadar yüksek oranda zam yapılmasının doğru olmadığını söylediler. İşte vatandaşların gerçekleşecek olan ekmek zammı ile ilgili görüşleri;
 
Hayriye Demir(Ev Hanımı)
Tek seferde bu kadar fazla zam yapılmasını doğru bulmuyorum. Ben şeker hastasıyım. Zaten normal ekmek yiyemiyorum, kepek ekmeği yiyorum. O daha pahalıydı. Şimdi ki zamdan sonra daha da pahalı olacak. Yetkililerden ricam zaten her şeye zam geliyor en azından ekmeğe gelmesin.
 
Mustafa Kaya(Emekli)
Burası turizm şehri, burada insanlar yazın çalışıp kışın çalışamıyor. Bu insanlar yazın evini zor geçindirirken kışın nasıl ekmeğe 1 TL verip alacaklar? Ben emekliyim devlet maaşımıza 30 TL zam yaptı. Ancak ekmeğe yapılacak olan zam ile bunun bir önemi kalmayacak. 
 
Fetih Pehlivanlı(Esnaf)
Zaten geçim sıkıntısı çekiyoruz. Günde 3-4 ekmeği nasıl alacağız diye düşünürken şimdi 1 ekmeği nasıl alacağız durumuna getiriyorlar vatandaşı. Yetkililerin vatandaşın lehine kararlar alması gerekirken aleyhimize kararlar alınması bizleri üzüyor. Umarım bu yanlıştan dönerler.
 
Muhittin Keser(Emekli)
Çok fazla bir zam bu. Zaten ekmek pahalı. Fakirin yediği bir ekmek var artık onuda yiyemeyecek duruma getiriyorlar bizi. Ekmek pahalanırsa ne yiyeceğiz biz. Bizleri de düşünsünler umarım gereken yapılır.
 
İsmail Yıldırım(Serbest Meslek)
Vatandaşın cebinde para bırakmadılar. Evinde 5-6 kişilik aile ferdi yaşayan insanlar ne yapacak. Günde 5 ekmek alması gerekecek. İnsanları gerçekten zorda bırakıyorlar. Tek düşünce para olmamalı. Vatandaşı da düşünmeliler. 
 
Mert Ünlü(Öğrenci)
Ben Akdeniz Üniversitesi'nde okuyorum. Ailemin gönderdiği para ile zaten ev kirası, elektrik, su parasını zor öderken birde ekmeğin pahalanacak olması benim içinde çok kötü oldu. Ekmeğimiz ile oynamasınlar. Ekmeği ucuzlatmak yerine zam yapacaklar. Zaten yediğimiz bir ekmek var ona da dokunmasınlar.
 
Ayhan Yıldırım(Esnaf)
Ben 4 kişilik bir aile reisiyim. Günde 5 ekmek alıyorum. Yani günde 3.5 TL veriyordum ekmeğe ancak zam yapıldığı takdirde günlük 5 lira vereceğim. Aylık ise bu ücret 150 TL olacak. Ben dar geliri olan bir vatandaşım bu zammı yerinde bulmuyorum. Tek seferde bu kadar yüksek oranda zam yapılmaz. Bu vatandaş hergün et yemeyebilir, ancak her gün ekmek almak zorunda.
 
Yakup Dolu(Taksici)
Dar gelirli bir vatandaş için çok fazla bir zam bu. 5 kişilik bir aile günde 6-7 ekmek tüketir ve bunu aya vurduğumuz zaman gerçekten asgari ücretle çalışanlar için çok fazla. Kaldı ki bir evin tek gideri de ekmek değil bunun dışında kirası var, elektriği, suyu var. O yüzden yetkililerin bunu düşünerek zam yapacaksa da daha cüzzi bir miktarda yapması gerek.
 
Yelda Karaoğuz(Kantin işletmecisi)
Artık zamlardan bıktık. İnsanların ekmeği ile oynamasınlar. Bu zamdan en çok etkilenecek olanlardan birisi de benim. Çünkü günde çok miktarda ekmek alıp tost yapıyorum. Zaten kazandığımız para belli birde üstüne zam gelince biz ne kazanacağız. Sadece işletme gözü ile de bakmamak lazım. Ayrıca evimize de hergün ekmek alıyoruz. Bunun da bizlere çok fazla bir ekenomik zararı olacak. Yetkililere söyleceğim tek şey artık vatandaşı bu kadar üzmesinler.
 
Alper Şengül(Serbest Meslek)
Bu zam konusunda fırıncı esnafını da düşünmeliyiz. Baktığımız zaman bir simit veya poaçaya 75 Kuruş veriyoruz. Ekmeğe de 1 TL verilebilir diye düşünüyorum ben. Tabiki dar gelirli ve kalabalık aileler için biraz zor olacak ancak dediğim gibi sadece vatandaş gözüyle değil birazda esnaf gözüyle bakmalıyız. Ben bu zammı çok fazla olarak bulmuyorum normal oranda.
 
-Haber ve Röportaj: Mert KULAÇ
 

Son Güncelleme: 04.04.2014 10:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81